Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση χρειάζεται την στήριξη του κόμματος

Έκκληση προς τα στελέχη του κόμματός του να στηρίξουν την κυβέρνηση την κρίσιμη αυτή στιγμή της διαπραγμάτευσης απηύθυνε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν τεθεί προς συζήτηση όλες οι λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων με τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στα μέλη του κομματικού οργάνου ότι οι συζητήσεις με τους δανειστές βρίσκονται στο πιο δύσκολο σημείο. «Τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας» είπε στην εισήγησή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να απαντήσει στα στελέχη εκείνα που θέτουν, σχεδόν ανοιχτά, θέμα εκλογών σε περίπτωση που η συμφωνία απέχει από τις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τέτοιου είδους σενάρια, δηλαδή εκλογών, δεν εξετάζονται από την κυβέρνηση. Εξέφρασε, δε, με νόημα, απαντώντας ουσιαστικά στους εσωκομματικούς επικριτές του, την βαθιά ικανοποίησή του για την υποστήριξη που η κοινωνία δείχνει στην κυβέρνηση. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, υπογράμμισε τη σημασία του λαϊκού παράγοντα στη διαμόρφωση των εξελίξεων εκτιμώντας ότι η στήριξη της κυβέρνησης από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί και το πιο ισχυρό όπλο της χώρας στη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία και εφαρμόζει και δεν εξετάζει σενάρια εκλογών.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά και την κατάθεση των συμπληρωματικών προτάσεων της κυβέρνησης αναφορικά με το δημοσιονομικό και το χρέος. Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων, που μπορούν να δώσουν μια βιώσιμη λύση.

Παρόλα αυτά, η εσωκομματική αναταραχή που οι προτάσεις των δανειστών αλλά και οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές έχει πυροδοτήσει, συνεχίζεται και εντείνεται.  Ενδεικτική είναι η επιστολή που 22 Βουλευτές απέστειλαν στην κυβέρνηση ζητώντας να υπάρξουν αυξήσεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν τη συμφωνία με τους δανειστές που θα έρθει στη Βουλή εφόσον θα περιέχει όλα όσα έχουν γίνει, ήδη, γνωστά και όπως υποστηρίζουν δεν έχουν καμία σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ούτε με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.