Βαρουφάκης: "Η ελπίδα είναι το συστατικό που λείπει"

Κοσμοσυρροή, ενδεικτική του μεγάλου ενδιαφέροντος για το ελληνικό ζήτημα, προκλήθηκε χθες το απόγευμα σε εκδήλωση του ιδρύματος των γερμανικών συνδικάτων Hans-Böckler-Stiftung με θέμα «Το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ» και τη συμμετοχή του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της DW, “οι 500 θέσεις που διαθέτει η κεντρική αίθουσα του κτηρίου της Γαλλικής Μητρόπολης είχαν κλεισθεί από καιρό, πολλοί έπρεπε να μείνουν απέξω”.

«Προσφέρουμε ριζικές μεταρρυθμίσεις χωρίς διαφθορά. Δηλαδή, όλα αυτά για τα οποία όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε το ρόλο μας ακόμη σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό ενός ορθού, βιώσιμου προγράμματος ανακύκλωσης (recycling scheme) για την ευρωζώνη. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καθήκον μας και να τηρήσουμε τους κανόνες τους οποίους θα συντάξουμε με τους άλλους Ευρωπαίους, με τους Γερμανούς. Για να εφαρμόσουμε όμως επιτυχώς αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι Έλληνες έχουν ανάγκη από ένα συστατικό που λείπει, την ελπίδα» σημείωσε ο Υπουργός.

Την ελπίδα ο κ. Βαρουφάκης τη συνέδεσε με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αυτή δεν πρόκειται να επιτευχθεί όμως στη βάση των προτάσεων, στις οποίες επιμένουν οι δανειστές λέει η DW και συνεχίζει: Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια περαιτέρω μείωση των συντάξεων, αύξηση των φόρων και σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα που δεν είναι εφικτό. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις είναι βιώσιμες λύσεις.

“Κατανόηση” για τις λύσεις αυτές έδειξε ο πρόεδρος του ερευνητικού Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας, Μίχαελ Χύτερ, το οποίο πρόσκειται στους εργοδότες, αλλά μεγαλύτερη ταύτιση με τον Έλληνα Υπουργό εκφράστηκε από τον πρόεδρο των Γερμανικών Συνδικάτων, Ράινερ Χόφμαν: «Έχουμε ανάγκη από μια αλλαγή πορείας για την Ευρώπη. Στόχος θα πρέπει να είναι η έξοδος από την πολιτική της λιτότητας. Αυτό θα αναδείξει στους ευρωπαίους πολίτες μια νέα προοπτική. Συγκεκριμένα έχουμε ανάγκη από επενδύσεις, από μια πολιτική που θα οδηγήσει ξανά την Ελλάδα και την Ευρώπη στο σύνολό της σε αναπτυξιακή ρότα».

Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων για δημοσιονομικά θέματα, Γκέρχαρντ Σικ αναρωτήθηκε: «Οι τράπεζες έχασαν 25% των καταθέσεων από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχει αποσυρθεί ένα δισ. ευρώ. Κανείς δεν επενδύει επειδή δεν ξέρει τι θα προκύψει στο άμεσο μέλλον. Το κόστος αυτών των διαπραγματεύσεων, όπου συνεχώς γίνεται λόγος για GREXIT, είναι πάρα πολύ υψηλό. Η ερώτηση μου προς όλους εδώ από το βήμα είναι: πώς μπορεί κανείς να δικαιολογήσει αυτό το πόκερ της διαπραγμάτευσης που καταστρέφει κατ’ αυτό τον τρόπο μια χώρα;».