O Τσίπρας, οι "δικαστές" - δανειστές και η "Μεταμόρφωση" του Κάφκα

Για τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η ενασχόληση με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη θυμίζει το σοκ που υπέστη η οικογένεια του Γκρέγκορ Σάμσα στο βιβλίο του Φραντς Κάφκα, η «Μεταμόρφωση» σημειώνει σε άρθρο του το περιοδικό Economist. Ο αρθρογράφος σημειώνει πως είναι κατανοητό για τον ηγέτη μιας χώρας που κοιτάζει προς την άβυσσο να βλέπει αποκαλυπτικές εικόνες. Επομένως, αν πρέπει να βρει έναν συγγραφέα ως σημείο αναφοράς, αυτός δεν πρέπει να είναι ο Χέμινγουεϊ, αλλά ο Κάφκα.

Το άρθρο αναφέρει πως η Ελλάδα βρέθηκε εκτός των αγορών και χρειάζεται τα χρήματα για να παραμείνει στη ζωή – και ως αντάλλαγμα πρέπει να εκκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με σύνθημα κατά της λιτότητας και άρχισε τις διαπραγματεύσεις με χαμόγελα και ευθυμία. Ο Βαρουφάκης περιόδευσε σε όλη την Ευρώπη για να εξηγήσει στους ομολόγους του ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να εγκαταλείψουν την αυτοκαταστροφική εμμονή τους με τη λιτότητα. Μόνο που το κλίμα βάρυνε και οι συνομιλίες δεν οδήγησαν πουθενά».

Ο Economist κάνει βιβλιοφιλικές αναφορές για να αναπτύξει το χρονικό της μάχης που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία. Άλλωστε, υπενθυμίζει, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός πολύ πρόσφατα χρησιμοποίησε στη Le Monde τον τίτλο ενός από τα πλέον ονομαστά βιβλία του Έρνεστ Χέιμνγουεϊ («Για ποιον χτυπάει η καμπάνα») για να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη.