Ο Υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, προωθεί ένα νομοσχέδιο «μαμούθ», που αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για δημόσια διαβούλευση, στο τέλος της εβδομάδας, ώστε να γίνουν οι τελικές βελτιώσεις και να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει “Το Βήμα”.
Στο πολυνομοσχέδιο ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας, ενώ ρυθμίζονται τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν κυρίως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα ιδιωτικά σχολεία, τις μετεγγραφές οι οποίες από φέτος θα γίνονται με μοριοδότηση αλλά και ζητήματα, που άπτονται των υποψηφίων, που κατά τη φετινή χρονιά δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ και θα θελήσουν να επαναλάβουν την προσπάθειά τους.
Η αναμενόμενη τελική έκδοση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ που φέρει τον κωδικό «τελικό 7.2» και κανείς ενδιαφερόμενος δεν την είχε δει προκαλεί έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων την ερχόμενη εβδομάδα και πιθανότατα αναζήτηση νομικής οδού από όλους όσοι «παύονται» στην αρχή ή στη μέση της θητείας τους για να διεξαγάγουν υποχρεωτικά πρυτανικές εκλογές μέσα στο 2016.
Όπως αναφέρει σχετικά το νομοσχέδιο, «οι πρυτάνεις και αναπληρωτές πρυτάνεις που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος και έχουν αναδειχθεί με τις διατάξεις του Ν. 4009/2011 (Α’ 195), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες εκλογής πρυτανικών αρχών για μια επιπλέον θητεία διάρκειας τεσσάρων ετών. Η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 31.7.2016».
Τις προηγούμενες ημέρες οι πρυτάνεις έλαβαν την έκδοση «7.1» του νέου νομοσχεδίου και κλήθηκαν να τοποθετηθούν, κάτι που θα κάνουν σε έκτακτη σύνοδό τους.
Διοίκηση και εκλογές στα ΑΕΙ
Νομική «γκάφα» χαρακτηρίζουν πολλοί το ότι τελικά με το νομοσχέδιο οι νυν πρυτάνεις που έχουν εκλεγεί με τον ισχύοντα νόμο-πλαίσιο μοιάζει να παύονται αναγκαστικά, χωρίς αυτό να γράφεται ανοικτά, αφού πρέπει να διενεργήσουν εκλογές μέσα στο 2016.
Με την τελική έκδοση του νομοσχεδίου διορθώνονται μερικές αστοχίες του αρχικού σχεδίου που είχε διαρρεύσει, μειώνεται σε 60% από 70% επί του συνόλου των μελών ΔΕΠ η συμμετοχή των φοιτητών στα εκλεκτορικά σώματα για τους νέους πρυτάνεις, αν ψηφίσουν όλοι (θα «πέφτει» αν ψηφίσουν λιγότεροι, για να φτάσει το 30% αν τελικά ψηφίσουν οι μισοί), ενώ προστίθενται διατάξεις με τις οποίες, χωρίς παρέμβαση άλλη αρχής, απελευθερώνεται η διαχείριση των οικονομικών των ΑΕΙ.
Σε γενικές γραμμές, με εξαίρεση την επαναφορά ασύλου, πρυτανικών συμβουλίων στα ΑΕΙ και φοιτητών στα εκλεκτορικά σώματα, η νέα μορφή του νομοσχέδιου έχει πιο πολύ «άρωμα» Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία επίσης είχε επιχειρήσει αλλαγή του νόμου-πλαισίου των ΑΕΙ. Επανέρχονται έτσι στην περίοδο εκείνη οι διαδικασίες κρίσης των μελών ΔΕΠ (με εισηγητικές εκθέσεις και μεγαλύτερα εκλεκτορικά σώματα).
Νόμος 90% για πανεπιστήμια
Το νομοσχέδιο αποτελείται κατά 90% από άρθρα που αφορούν τα πανεπιστήμια, τα οποία όμως δεν στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κρίσης και στη διοικητική και θεσμική στήριξή τους.
Συγκεκριμένα:
-Διορθώνεται η διάταξη που άφηνε περιθώριο να ορισθούν ως και φοιτητές ή διοικητικοί υπάλληλοι ως μέλη των νέων μεταβατικών πρυτανικών συμβουλίων. Στη νέα διάταξη αναφέρεται ότι τα μέλη των πρυτανικών συμβουλίων θα είναι ο πρύτανης και δύο ή τρεις αναπληρωτές πρυτάνεις και όχι απλά δύο ή τρία μέλη της Συγκλήτου όπως αναφερόταν στην αρχική μορφή.
-Καταργείται σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες η ηλεκτρονική ψήφος, βασική κατάκτηση η οποία επέτρεψε την ολοκλήρωση εκλογικών διαδικασιών, καθώς στο παρελθόν όποιος διαφωνούσε… έκλεβε κάλπες και έκαιγε ψηφοδέλτια.
-Για το πανεπιστημιακό άσυλο παραμένει η φράση: «Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει».
-Από την αρχική εκδοχή της ανεξέλεγκτα αυξημένης εκπροσώπησης των φοιτητών στις Συγκλήτους πλέον ορίζεται ότι δεν θα ξεπερνούν το 30% των μελών ΔΕΠ. Αρχικά οι φοιτητές είχαν φτάσει σχεδόν το 1 προς 1 με τους καθηγητές.
-Ορίζεται πως «με απόφαση της Συγκλήτου είναι δυνατή η μεταφορά πόρων από τον τακτικό προϋπολογισμό, οι οποίοι αφορούν υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης στις Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας του οικείου ΑΕΙ με σκοπό την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους. Για τη μεταφορά των ανωτέρω πόρων ο πρύτανης καταθέτει αιτιολογημένη και κοστολογημένη έκθεση στη Σύγκλητο. Η έκθεση αιτιολογεί την εξοικονόμηση πόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προκύπτουν από αυτή την ενέργεια. Η Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας του οικείου ΑΕΙ αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαθέσει τους ανωτέρω πόρους αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των σκοπών για τους οποίους μεταφέρονται και προς όφελος του ιδρύματος και να συνάπτει συμβάσεις με νομικά ή φυσικά πρόσωπα».
Επιπλέον «αναμόρφωση του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία εκτελείται χωρίς έγκριση άλλης κρατικής αρχής, εκτός από τις δαπάνες που αναφέρονται στις κάθε είδους αμοιβές και αποζημιώσεις του προσωπικού. Οι αποφάσεις αναμόρφωσης κοινοποιούνται με ευθύνη του πρύτανη στο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο Ελεγκτικό Συνέδριο».
-Επιστρέφουν πρυτανικά συμβούλια, κάλπες και ψηφοδέλτια στις πρυτανικές εκλογές και κάθε υποψήφιος πρύτανης θα έχει μαζί του κατ’ ανώτερο τρεις αντιπρυτάνεις και μία θητεία τεσσάρων ετών χωρίς δυνατότητα ανανέωσης
-Το Τμήμα επιστρέφει ως η βασική ακαδημαϊκή μονάδα στα ΑΕΙ.