Η Ελλάδα στο επίκεντρο της συνόδου των G7

Στο επίκεντρο των δηλώσεων βρέθηκε η Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο, κατά τη διάρκεια της έναρξης της Συνόδου των G7. Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων πολιτειών Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, συζητήθηκε το  θέμα της Ελλάδας και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Λευκός Οίκος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.

Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη αρκετή πρόοδο, φέρεται να είπε στον Μπαράκ Ομπάμα η Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο. Ενώ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χώρας, χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Από την άλλη πλευρά, η Καγκελάριος, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, δήλωσε πως το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη και οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο.

Ερωτηθείσα αν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η κ. Μέρκελ απάντησε, πως «δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί – από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, το Σάββατο, ενώ σημείωσε ότι τους G-7 ενημέρωσε σχετικά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι θα συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε εισερχόμενος στη Σύνοδο πως «ένα Grexit θα ήταν η χειρότερη καταστροφή που θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα», τονίζοντας παράλληλα, πως ένα Grexit «θα ήταν μια οικονομική καταστροφή και για όλους εμάς», αλλά διευκρίνισε ότι η διαγραφή του Ελληνικού χρέους θεωρείται «ακατανόητη».

Καταλήγοντας ο Μισέλ Σαπέν, εξέφρασε την άποψη πως δεν θεωρεί πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα ως τα τέλη Ιουνίου.

Νωρίτερα να θυμίσουμε πως ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου πριν από την έναρξη της Συνόδου G7, δήλωνε πως “η Ελλάδα απορρίπτει χωρίς να αντιπροτείνει”.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Γιούνκερ σημείωσε ότι «ο φίλος μου, Αλέξης Τσίπρας, είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης θα είχε παρουσιάσει μια δεύτερη εναλλακτική πρόταση, την οποία ουδέποτε έλαβα».

Μάλιστα κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για στρέβλωση των προτάσεων των διεθνών πιστωτών προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα από την χρεοκοπία και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις που θα επιτρέψουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα.

«Αν και θεωρώ τον Τσίπρα φίλο μου, για να παραμείνουμε φίλοι θα πρέπει κανείς να σέβεται κάποιους ελάχιστους κανόνες», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια ένδειξη αγανάκτησης απέναντι στον Έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος κατήγγειλε τους όρους των δανειστών ως «παράλογους» στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει μαγικά (να βγάλει έναν λαγό από το καπέλο) για να το αποτρέψει.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων, ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «έδωσε πολύ ξεκάθαρες πληροφορίες, τις οποίες ο κ. Τσίπρας δεν ανέφερε στο κοινοβούλιο».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε «ασφαλώς και υπάρχει προθεσμία», ωστόσο απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε να μπει σε δημόσια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, μετά τις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε στην Αθήνα δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης και ότι τις επόμενες ημέρες θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί λύση στα σημεία όπου υπάρχει χάσμα.

«Αναζητούμε ηρεμία. Τις επόμενες ημέρες θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να βρεθεί λύση στα σημεία όπου υπάρχει χάσμα», υποστήριξαν κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με το Mega, αποφεύγοντας να απαντήσουν στο ίδιο κλίμα στον πρόεδρο της Κομισιόν.

Λίγο αργότερα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογράμμισαν ότι μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή. «Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του» ανέφεραν.

Η ελληνική κυβέρνηση -προσθέτουν οι κυβερνητικοί κύκλοι- έχει, ως γνωστόν, καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση τόσο ως προς τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει, όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, του οποίου η επίλυση αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία.

«Η Ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασής της -που άλλωστε αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στα BG- αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στη πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο. Οι τρεις ηγέτες, Αλ.Τσίπρας, Α.Μέρκελ και Φρ.Ολάντ, θα συναντηθούν, ούτως ή άλλως, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Απαντώντας εμμέσως στον κ. Γιούνκερ, ο οποίος είπε ότι «σίγουρα θα υπάρξει προθεσμία» για συμφωνία, χωρίς να πει πότε, οι κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν: Η Ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση. Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει προοπτική στην οικονομία αλλά και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό.

«Όσο ο ελληνικός λαός θα στηρίζει με αποφασιστικότητα αλλά και με ψυχραιμία την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με σθένος και υπευθυνότητα και οι δίκαιοι στόχοι της θα γίνονται ολοένα και πιο εφικτοί» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε πω αύριο ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

2