Γιούνκερ: «Ο φίλος μου ο Τσίπρας πρέπει να σέβεται τους κανόνες»...

Η Ελλάδα απορρίπτει χωρίς να αντιπροτείνει, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου πριν από την έναρξη της Συνόδου G7.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Γιούνκερ σημείωσε ότι «ο φίλος μου, Αλέξης Τσίπρας, είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης θα είχε παρουσιάσει μια δεύτερη εναλλακτική πρόταση, την οποία ουδέποτε έλαβα».

Μάλιστα κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για στρέβλωση των προτάσεων των διεθνών πιστωτών προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα από την χρεοκοπία και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις που θα επιτρέψουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα.

«Αν και θεωρώ τον Τσίπρα φίλο μου, για να παραμείνουμε φίλοι θα πρέπει κανείς να σέβεται κάποιους ελάχιστους κανόνες», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια ένδειξη αγανάκτησης απέναντι στον Έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος κατήγγειλε τους όρους των δανειστών ως «παράλογους» στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει μαγικά (να βγάλει έναν λαγό από το καπέλο) για να το αποτρέψει.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων, ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «έδωσε πολύ ξεκάθαρες πληροφορίες, τις οποίες ο κ. Τσίπρας δεν ανέφερε στο κοινοβούλιο».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε «ασφαλώς και υπάρχει προθεσμία», ωστόσο απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.