Φλαμπουράρης: Ούτε η συνέχιση της υφεσιακής πολιτικής ούτε η ρήξη είναι λύσεις μακροπρόθεσμα

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίζεται ο Αλέκος Φλαμπουράρης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και υποστηρίζει ότι η αισιοδοξία του εδράζεται κυρίως στον ορθό λόγο και τον ρεαλισμό της κυβέρνησης, «σύμφωνα με τα οποία ένα οριστικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις θα οδηγούσε σε αχαρτογράφητα νερά, σε οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια, πράγμα που ελάχιστοι στην Ευρώπη και διεθνώς επιθυμούν και επιδιώκουν».

Ο Υπουργός Επικρατείας τονίζει πως η κυβέρνηση θα δεχτεί ένα νέο δάνειο από τους εταίρους μόνο με προϋπόθεση ότι δεν θα συνοδεύεται από μνημόνια καταστροφικής λιτότητας.

Στην ερώτηση τι επιλέγει ανάμεσα σε μια κακή συμφωνία και σε μια ρήξη που θα σημάνει την πτώχευση της χώρας και την επιστροφή στη δραχμή, ο κ. Φλαμπουράρης απαντά πως η συνέχιση της υφεσιακής πολιτικής δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμία λύση. «Από τη άλλη μεριά, η ρήξη, παρόλο που δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη έξοδο από το ευρώ, δεν μπορεί ούτε αυτή να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη».

Ο Υπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επικρατήσουν δυνάμεις που εμμένουν σε ακρότητες και προωθούν αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, ωστόσο δηλώνει βέβαιος ότι τελικά θα αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη που θα σήμαινε την αρχή της διχοτόμησης ή της διάλυσης της Ευρωζώνης.

Ερωτώμενος ποιες θα μπορούσε να είναι οι παραχωρήσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα πώλησης δημόσιας περιουσίας προκειμένου να έχουμε συμφωνία, ο κ. Φλαμπουράρης τονίζει ότι το μοντέλο αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει ώστε να έχουμε να κάνουμε με πραγματική αξιοποίηση και όχι με ξεπούλημα.

Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδράσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό του για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο κ. Φλαμπουράρης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο αρραγές κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου και προσθέτει ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει γιατί κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δίνει έναν ιστορικής σημασίας αγώνα να επικρατήσουν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι αξίες και η πρακτική της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κληθείς, δε, να σχολιάσει το ενδεχόμενο επιβολής κομματικής πειθαρχίας σε περίπτωση διαδικασίας ψηφοφορίας μιας συμφωνίας με τους δανειστές στη Βουλή, ο Αλέκος Φλαμπουράρης απαντά: «Η τυπική έννοια της κομματικής πειθαρχίας είναι πράγματι ξένη στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ξένη όμως η ουσιαστική έννοια και η σύστοιχη προς αυτή πρακτική, δηλαδή ο σεβασμός στις δημοκρατικά ειλημμένες συλλογικές αποφάσεις τις οποίες πρέπει όλοι να υπερασπιζόμαστε, ιδιαίτερα στην παρούσα, κρίσιμη συγκυρία. Εάν, επομένως, υπάρξουν βουλευτές που ψηφίσουν ενάντια στις αποφάσεις μας, θα κάνουμε ότι κάνουμε πάντα. Θα το συζητήσουμε στα συλλογικά μας όργανα και όλοι μαζί θα αποφασίσουμε τι θα πράξουμε».