Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Υπάρχει ακόμη περιθώριο εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων

Θετικά είδε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώνυμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, την εξέλιξη της συζήτησης για τη διαπραγμάτευση στην ελληνική Βουλή την Παρασκευή το βράδυ. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, είναι θετικό το ότι η κυβέρνηση τήρησε χαμηλούς τόνους κατά τη διάρκεια της συζήτησης αλλά και το ότι παρά τις πολιτικές διαφωνίες και συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όσον αφορά στην ουσία, δηλαδή το στόχο της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές επικράτησε μια κάποια συναίνεση, τουλάχιστον με το μεγαλύτερο τμήμα της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την προοπτική αυτή.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι υπάρχει κοινό έδαφος για συνέχιση και επιτάχυνση των διαβουλεύσεων με την Αθήνα και ότι στη βάση αυτού μπορούν να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Επισήμως, φυσικά, η Κομισιόν δεν προχώρησε σε κανένα σχόλιο ως προς την συζήτηση της Παρασκευής στην ελληνική Βουλή καθώς, όπως έχει επανειλημμένως, τονίσει «δεν σχολιάζει εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες».

Την ίδια ώρα, δεν έχει προσδιοριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για μια νέα συνάντηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Εντούτοις, είναι προφανές ότι οι δύο άνδρες θα συναντηθούν εκ νέου, εντός της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.