Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την ότι κατέφυγε σε ψέματα για το ΕΚΑΣ και τον ΦΠΑ στα νησιά προκειμένου, όπως λένε, να καλύψει την απάτη των προεκλογικών υποσχέσεών της και τα επικοινωνιακά της παιχνίδια για τη διαπραγμάτευση.
Οι εν λόγω κύκλοι υποστηρίζουν ότι «κατά τη διάρκεια της χθεσινής προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων επί της πορείας των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία με τους εταίρους μας, αποκαλύφθηκε η διπλή απάτη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Όπως αναφέρουν, «η πρώτη προεκλογική απάτη αφορά στα απίστευτα ψέματα που μοίρασε ο κ. Τσίπρας για να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού. Και οι κάλπικες προεκλογικές υποσχέσεις, αντικαταστάθηκαν μετεκλογικά με ασφυξία στην οικονομία, εσωτερική στάση πληρωμών, εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό, εισπρακτικά μέτρα κατά κυρίως των ασθενέστερων, όπως η αύξηση του ΦΠΑ, και κατά των συνεπών φορολογουμένων, όπως η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις».
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι «η δεύτερη μετεκλογική απάτη αφορά στα επικοινωνιακά παιχνίδια της τάχα “περήφανης διαπραγμάτευσης”. Διαπραγμάτευσης που ξεκινούσε “καταγγέλλοντας”, ως απαράδεκτο το e-mail Χαρδούβελη που ήταν το διαβατήριο εξόδου από το Μνημόνιο. Για να καταλήξει στο φιάσκο των πολλαπλάσιων μέτρων του “e-mail Τσίπρα” που χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, οδηγεί σε διαιώνιση της ύφεσης και της κηδεμονίας των Μνημονίων».
«Για να καλύψουν αυτή την αποκάλυψη της διπλής πολιτικής απάτης», τονίζουν οι κύκλοι της ΝΔ, «οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος, κατέφυγαν ξανά σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά. Στα “ψέματα” και “εφηύραν” ότι στο “e-mail Χαρδούβελη”, περιλαμβάνονταν τάχα δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για κατάργηση του ΕΚΑΣ και της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ των νησιών».
Υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι «η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική» και εξηγούν ότι στο «e-mail Χαρδούβελη»:
* για το ΕΚΑΣ επί λέξει αναφέρεται (σελ. 31): «πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι η πρόθεση [της Κυβέρνησης] είναι να εξορθολογήσει και να απλοποιήσει το ΕΚΑΣ προκειμένου να υποστηρίξει πραγματικά τους χαμηλοσυνταξιούχους και όχι να το καταργήσει».
* για την έκπτωση 30% στο ΦΠΑ των νησιών (σελ. 27), γίνεται επίκληση των άρθρων 109 και 120 της κοινοτικής Οδηγίας για το ΦΠΑ (2006/112/EC). Άρθρων επί των οποίων θεμελιώνεται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά, καθώς ρητά αναφέρεται ότι «η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος χαμηλότερους συντελεστές έως 30% από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Προκειμένου μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση να αποκρούσει τις αιτιάσεις της Τρόικα για κατάργηση της εν λόγω έκπτωσης, επικαλούνταν την πρόβλεψη της ίδιας Οδηγίας, ότι για τυχόν επανεξέταση του ειδικού καθεστώτος των κρατών-μελών, και φυσικά όχι μόνο της Ελλάδας, θα πρέπει να ακολουθεί η διαδικασία που προβλέπεται κάθε τέσσερα χρόνια μετά από σχετική έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής (σχετικά τα άρθρα 402 και 404 της κοινοτική Οδηγίας για το ΦΠΑ). «Αντί να αρκεστούν στην αλήθεια, κατέφυγαν ξανά στο ψέμα… Μια φορά ψεύτες, πάντα ψεύτες», καταλήγουν οι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.