Νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Νέα επικοινωνία δια μέσου τηλεδιάσκεψης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη προγραμματίστηκε για τις 23.30 το βράδυ της Πέμπτης λίγες μόλις ώρες μετά τη γνωστοποίηση ότι η Ελλάδα θα «ομαδοποιήσει» τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και θα τις πληρώσει στο τέλος του μήνα, μια εξέλιξη που φέρεται να δυσαρέστησε την Κριστίν Λαγκάρντ και να πυροδότησε έντονες ανησυχίες στις Βρυξέλλες, όπου αξιωματούχοι διέρρεαν ότι «δεν είναι καλό σημάδι αυτή η κίνηση».
Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες όπου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε το προσχέδιο συμφωνίας που προτείνουν οι δανειστές, το οποίο διέρρευσε σήμερα και όπως αποδείχτηκε περιέχει σειρά νέων σκληρών μέτρων.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωναν, στο μεταξύ, στο Reuters μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group ότι Αθήνα και δανειστές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» για τον ΦΠΑ. Τόνισαν ότι βασικό εμπόδιο για να υπάρξει συμφωνία παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα, υπογράμμιζαν ότι ενδέχεται να χρειαστεί και τρίτη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ώστε να μην χαθούν τα 7,2 δισεκατομμύρια που έχει λαμβάνειν η ελληνική κυβέρνηση.