Guardian: Η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με τελεσίγραφο από τους δανειστές

Οι δανειστές της Ελλάδας έχουν συντάξει ένα κείμενο – τελεσίγραφο για την Αθήνα, τονίζει ο Guardian σε δημοσίευμά του, υποστηρίζοντας ότι τη πενταμερής συνάντηση της Δευτέρας σηματοδοτεί ότι μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων η ελληνική κρίση θα αντιμετωπιστεί πλέον από τους πολιτικούς ηγέτες.

Τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό το «παιχνίδι» που έχει φτάσει στα άκρα δεν θα τελειώσει καλά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. «Ο ριζοσπαστικός Έλληνας Πρωθυπουργός και το κόμμα του έχουν υποτιμήσει την ενότητα που υπάρχει στην Ευρωζώνη. Αυτό πιθανότατα είτε θα προκαλέσει χρεοκοπία ή κατάρρευση και κανείς δεν προσπαθεί πλέον να το αποτρέψει» τονίζει ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Η πιθανότητα ενός ατυχήματος είναι υπαρκτή. Εάν γίνει αυτό τότε θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ανθρωπιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα» τονίζει Ευρωπαίος Υπουργός Οικονομικών που έχει λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις. Από την άλλη, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που πολλές φορές έχει λάβει επικρίσεις ότι τα αφήνει όλα την τελευταία στιγμή, τώρα έχει αναλάβει τα ηνία για να κλείσει άμεσα τη συμφωνία αν και παραμένει αδιευκρίνιστο τι παραχωρήσεις είναι διατεθειμένη να κάνει για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

«Είναι στο χέρι των Ελλήνων να παρουσιάσουν ένα πειστικό πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συζητήσουν. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προτάσεις που συζητούνται» τονίζει δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης και προσθέτει ότι η απόφαση της κ. Μέρκελ να πάρει πρωτοβουλία είναι θετικό και για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος από τη αρχή προσπαθούσε να στρέψει τις διαπραγματεύσεις από το τεχνικό στο πολιτικό επίπεδο. «Ο Αλέξης Τσίπρας νομίζει ότι όλα πρέπει να είναι πολιτική απόφαση» λέει ο Υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας παράλληλα ότι οι κεντρώες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν ήταν διατεθειμένες να κάνουν χάρες στην αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, παρά τις διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους για τα μέτρα, αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να διασπάσει την Ευρωζώνη, η οποία είναι περισσότερο ενωμένη από πριν, και παρατάσσεται μάλιστα πίσω από τον “σκληρό” της Ευρωζώνης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. “Οι Βέλγοι, οι Φινλανδοί και οι Ολλανδοί σκληραίνουν τη στάση τους. Οι Γερμανοί είναι στην ουσία πιο μαλακοί από τους Σλοβάκους και τους Εσθονούς”, λέει ο αξιωματούχος.

“Δεν έχουμε συνηθίσει να συνεργαζόμαστε με μια κυβέρνηση σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εντελώς νέο για μας. Συνήθως έχουμε να κάνουμε με πιο συστημικά κόμματα” λέει  Υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης που δεν θέλει να κατανομαστεί. “Εάν γίνει μια στάση πληρωμών, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε με τον σωστό τρόπο. Η ΕΚΤ θα έχει νομικές δυσκολίες για να διατηρήσει τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Οι περιορισμοί κεφαλαίων θα είναι το πρώτο βήμα μιας δύσκολης διαδικασίας. Οι Έλληνες θα χρειαστούν νέο νόμισμα και δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο. Θα υπάρξει χάος”, καταλήγει.