Η ζημιά έχει ήδη γίνει σύμφωνα με το Bloomberg

Σύμφωνα με το Bloomberg, ό,τι και αν συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί, άπαντες θα πρέπει να προβληματιστούν σχετικά με τη ζημιά που έχει ήδη προκληθεί κατά τους τελευταίους μήνες του αδιεξόδου. Κατά τον αρθρογράφο η ζημιά εμφανίζεται και στις δύο πλευρές. Στην Ελλάδα, η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Οι αποταμιευτές τραβούν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και οι επενδυτές έχουν χτυπηθεί στην χρηματαγορά, ενώ μερικές επιχειρήσεις επιλέγουν να επενδύσουν ή να επεκταθούν.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι όποιοι δημοσιονομικοί στόχοι και αν συμφωνηθούν, θα είναι δύσκολο η Ελλάδα να ανταποκριθεί. Ο αρθρογράφος τονίζει ότι είναι ευρέως κατανοητό ότι αν η Ελλάδα αφήσει την Ευρωζώνη, το ερώτημα θα είναι ποιος θα ακολουθήσει. Κάτι που είναι λιγότερο (ευρέως) κατανοητό είναι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της ζημιάς έχει γίνει ήδη στους θεσμούς της Ευρωζώνης και είναι μη αναστρέψιμη.

Ο αρθρογράφος Κούκ καταλήγει ότι «συνολικά, έχουμε μια καταπληκτική αποτυχία της ηγεσίας. Και όταν πρόκειται για την Ευρώπη και τις αποτυχίες της ηγεσίας της, κανείς δεν θα πρέπει να είναι, εύκολα, κατάπληκτος».