Le Monde: Μέρκελ και Ολάντ πιέζουν για συμφωνία, «αγκάθια» από ΔΝΤ

Οι Μέρκελ και Ολάντ θέλουν να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και δανειστών και πιέζουν σε αυτήν την κατεύθυνση αλλά «σκοντάφτουν» πάνω στο ΔΝΤ. Αυτό, εμμέσως, υποστηρίζει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde υπό τον τίτλο: «Ελλάδα: Η Μέρκελ και ο Ολάντ ασκούν πιέσεις για μια κατάληξη σε συμφωνία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ένα σχέδιο συμφωνίας υπήρχε χθες στις διαπραγματεύσεις», αλλά το ΔΝΤ είναι αυτό που «θέτει» εμπόδια. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο αναφέρει το ζήτημα των συντάξεων, που παραμένουν οι τριβές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ που πιέζει για νέες μειώσεις στις συντάξεις, καθώς και το ζήτημα του ελλείμματος για το 2015, με τους πιστωτές να πιέζουν για λήψη μέτρων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καλυφθεί.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, οι συνομιλίες στην «μίνι» σύνοδο στο Βερολίνο διήρκησαν περίπου 2,.5 ώρες και κατά τη διάρκειά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ «θέλησαν να δώσουν μια αποφασιστική πολιτική ώθηση». Ο Ολάντ αποχώρησε πρώτος τα μεσάνυχτα ενώ η Κ. Λαγκάρντ έμεινε έως σχεδόν την μια το πρωί στο γραφείο της, μεταφέρει ο ανταποκριτής της «Le Monde».

Κατά τη γαλλική εφημερίδα, οι Α. Μέρκελ και Φ. Ολάντ «θέλουν να βγουν γρήγορα από το αδιέξοδο στο οποίο ευρίσκεται η Eυρωζώνη (….) και σήμερα προβλέπεται μια νέα συνάντηση για το Brussels group, το οποίο θα επιχειρήσει να οριστικοποιήσει ένα «σχέδιο» συμφωνίας. Αν τα καταφέρουν, θα μπορούσε να σταλεί στην Αθήνα για έγκριση».

Το Παρίσι ελπίζει σε μια συμφωνία γύρω στις 5 Ιουνίου, αλλά και το Βερολίνο θα ήθελε να έχει «λήξει» το ελληνικό θέμα πριν τις 7 Ιουνίου οπότε αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής της G7  στη Γερμανία για να μην κυριαρχήσει το ζήτημα και σε αυτές τις διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο και η Ελλάδα «επείγεται» να κλείσει η συμφωνία καθώς «διστάζει να στείλει την πρώτη επιταγή των 300 εκ στο ΔΝΤ, χωρίς τη σιγουριά μιας συμφωνίας (…) καθ’ ότι υπάρχουν και οι άλλες δόσεις που ακολουθούν, ενώ επιπλέον είναι απαραίτητη η συμφωνία του Eurogroup και στη συνέχεια η επικύρωση από μερικά εθνικά κοινοβούλια, ανάμεσα στα οποία και το γερμανικό».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι το ΔΝΤ «βρίσκεται σε μια λεπτή θέση γιατί δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι κάνει μια εξαίρεση για την Ελλάδα. Πολλές αναδυόμενες χώρες θεωρούν ότι το ΔΝΤ έχει ήδη κάνει πολλές διευκολύνσεις στην Αθήνα».

«Ωστόσο, ούτε το Παρίσι, ούτε οι Βρυξέλλες, αλλά ούτε και το Βερολίνο προτίθενται να υπογράψουν μια συμφωνία με την Αθήνα χωρίς το ΔΝΤ, που ήταν το πρώτο που ανταποκρίθηκε και έτρεξε να βοηθήσει την Ελλάδα το 2010. Τον Μάϊο του 2010, ο τότε Γάλλος Πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί και οι Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, είχαν θελήσει να βοηθήσουν την Αθήνα χωρίς το ΔΝΤ» αναφέρει η εφημερίδα.

«Ηταν η Καγκελάριος που επέβαλε το ΔΝΤ και είχε δίκιο φέρεται να αναγνωρίζει σήμερα ο Β. Σόιμπλε» καταλήγει η «Le Monde».