Τις θέσεις της Κομισιόν για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας γνωστοποίησε χθες το μεσημέρι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Ζελμάιερ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι πρέπει να τροποποιηθεί σημαντικά. «Βρισκόμαστε σε φάση διόρθωσης του προγράμματος, γιατί σε μερικά σημεία του αποδείχθηκε μη ρεαλιστικό και κοινωνικά μη ισορροπημένο» τόνισε ο κ. Ζελμάιερ.
Μεταξύ άλλων ως λόγο ανέφερε ότι το ΔΝΤ επί χρόνια κατέθετε λανθασμένους υπολογισμούς για την ανάπτυξη της Ελλάδας και αυτό όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «κόστισε στους απλούς πολίτες μείωση του μισθού τους κατά 20%» και πρόσθεσε ότι «σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων της η Ελλάδα έχει καταφέρει περισσότερα από τις περισσότερες χώρες του ευρώ. Μηδένισε το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 15%, οι μισθοί του δημοσίου μειώθηκαν κατά 40%. Δεν θα πρέπει να κλείσουμε τα μάτια στο ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει ήδη υψηλό τίμημα για τις μεταρρυθμίσεις από τότε που ξεκίνησε η χορήγηση οικονομικής βοήθειας».
Το δεξί χέρι του κ. Γιούνκερ επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να προτείνει και άλλες μεταρρυθμίσεις για να ορθοποδήσει, όπως στο θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά «και οι δανειστές από την πλευρά τους θα πρέπει να αλλάξουν τις προσλαμβάνουσες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, και αυτό θα επηρεάσει τα κριτήρια για την Αθήνα», αναφέρει η Deutsche Welle.
Παράλληλα ο κ. Ζελμάιερ προειδοποίησε να μην γίνονται συζητήσεις για το μέλλον της Ελλάδας μόνο μέσα από την οικονομική οπτική γωνία. «Σε περίπτωση Grexit θα πρέπει ίσως οι Ευρωπαίοι εταίροι να καταβάλουν αναπτυξιακή βοήθεια στην Ελλάδα, δεν θα πρόκειται για δάνεια, αλλά για ποσά που δεν θα επιστραφούν ποτέ» υπογράμμισε και τόνισε ότι η υπόθεση για το Γερμανό φορολογούμενο ότι θα κοστίσει φθηνά η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ή την Ε.Ε. είναι λανθασμένη. «Τα πακέτα βοήθειας δεν κόστισαν ούτε ένα ευρώ στο Γερμανό φορολογούμενο» συμπλήρωσε με νόημα.