Στο Βερολίνο γευματίζουν... στην Αθήνα συσκέπτονται

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ στο Βερολίνο όπου στο περιθώριό της θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με το tovima.gr.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς. Αντικείμενο της συζήτησης τα ΔΣ των Οργανισμών, αλλά και οι εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», η Ελλάδα δεν αποτελεί επισήμως το αντικείμενο της αποψινής συνάντησης της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Βερολίνο, θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης, όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα και ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στο αποψινό δείπνο εργασίας συμμετέχουν ακόμη οι επικεφαλής των είκοσι μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ευρώπης (European Roundtable of Industrialists, ERT), καθώς κεντρικό θέμα θα είναι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή και η θέση της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Ο κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη σημερινή Sueddeutsche Zeitung, δήλωσε ότι θα ξαφνιαζόταν αν το ελληνικό θέμα δεν αποτελούσε απόψε αντικείμενο συζήτησης, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι θα έχουμε λιγότερες ανησυχίες εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το δείπνο εργασίας θα αρχίσει στις 19:00 (τοπική ώρα). Θα προηγηθούν δηλώσεις των τριών ηγετών και του προεδρείου των επιχειρηματιών στον Τύπο.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει από το Βερολίνο για το «Βήμα» ο Νίκος Χειλάς, ενώ ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ «χαρακτήρισε τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ απλώς “εποικοδομητική”, ο εκπρόσωπος του  Υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ αρκέστηκε σε μια γενικόλογη αποτίμηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών στις Βρυξέλλες. Αυτές, τόνισε, έχουν “κολλήσει” σε τρία κυρίως θέματα: το ασφαλιστικό, το εργασιακό και τις ιδιωτικοποιήσεις – σε λεπτομέρειες ή σε προβλέψεις για το αποτέλεσμα τους απέφυγε να αναφερθεί».

«Η ασάφεια» γράφει σε άλλο σημείο ο δημοσιογράφος, «αυξάνει και από ένα άλλο γεγονός: την άμεση ανάμιξη της γερμανίδας Καγκελαρίου και του γάλλου Προέδρου στις διαπραγματεύσεις. Οι δυο τους υπογραμμίζουν μεν συνεχώς, ότι ο ρόλος τους είναι υποβοηθητικός και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από το Eurogroup ύστερα από σχετική γνωμοδότηση των θεσμών – αλλά ποιος τους πιστεύει. “Είναι οι αθέατοι καθοδηγητές των διαπραγματεύσεων” έλεγε ραδιοσχολιαστής. Κάθε πρόταση και κάθε ελιγμός των θεσμών φαίνεται να περνάει πρώτα από τα γραφεία τους. Αλλά ούτε και γι αυτό (δεδομένου ότι οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματος δεν λένε κουβέντα στη δημοσιότητα για “λόγους εμπιστοσύνης”) υπάρχει απόλυτη σαφήνεια».

«Θα περίμενε ίσως κανείς, ότι σε ένα τόσο ασαφές περιβάλλον, ο μεγάλος κερδισμένος θα ήταν ο πρωθιερέας της ασάφειας: ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όμως το αντίθετο συμβαίνει: Η υπαγωγή του ελληνικού προβλήματος στα χέρια των «αρχηγών» θέτει τον ίδιο εκτός παιχνιδιού. Αυτό και για δυο πρόσθετους λόγους:

Πρώτον, επειδή ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών, ύστερα από την ντε φάκτο ρήξη του με τον κ.Βαρουφάκη, δεν έχει πολιτικό συνομιλητή στην Αθήνα – κάτι που δεν του επιτρέπει μια απευθείας παρέμβαση στα δρώμενα. Παρόλο που κρατούν την ετικέτα, η αποξένωση μεταξύ των δυο αντρών είναι πλήρης. Ο κ.Σόιμπλε «σνομπάρει» τον έλληνα ομόλογό του περιορίζοντας τις συναντήσεις του με αυτόν αποκλειστικά σε εκείνες που δεν μπορεί να αποφύγει, ήτοι στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Το ίδιο θα κάνει και την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου στο Βερολίνο, όπου ο κ.Βαρουφάκης θα δώσει, ως προσκεκλημένος του ιδρύματος οικονομικών ερευνών Hans Böckler Stiftung, διάλεξη με θέμα “Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Ο κ.Σόιμπλε θα είναι απών. “Θα βρίσκεται σε οικονομικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη” είναι η λακωνική εξήγηση του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Κανονικά, έλεγε διπλωμάτης, ο κ.Σόιμπλε αλλάζει αμέσως πρόγραμμα και μένει στη γερμανική πρωτεύουσα, αν τύχει να την επισκεφθεί έκτακτα κάποιος συνάδελφός του. Έναντι του επισκέπτη από την Ελλάδα, αντίθετα, δείχνει επιδεικτική αδιαφορία.

Και δεύτερον, επειδή ο Υπουργός Οικονομικών βρίσκεται τους τελευταίους μήνες εντελώς «εκτός κλίματος» σε σχέση με την Ελλάδα, όπως αυτό φαίνεται από τις διφορούμενες δηλώσεις του (μνημεία δημιουργικής ασάφειας!) περί «grexit», τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό και πάει λέγοντας. «Η Μέρκελ έχει πάρει από το 2012 τη σταθερή απόφαση να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη» λέει αναλυτής. “Ο Σόιμπλε, αντίθετα, ταλαντεύεται. Επόμενο έτσι, η Καγκελάριος να τον έχει βάλει στην άκρη”».