Συνεδριάζει στο Μαξίμου η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου, από τις 12 το μεσημέρι, η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης. Στη συνεδρίαση θα παρευρίσκονται οι Γ. Βαρουφάκης, Γ. Δραγασάκης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης, Σπ. Σαγιάς, Τ. Κορωνάκης και Χρ. Μαντάς.

Σε δήλωσή της προς το Βήμα κυβερνητική πηγή ανέφερε: «Υπάρχει συνολική βελτίωση σε κρίσιμα θέματα, αλλά παραμένουν κενά, τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια για να καλυφθούν. Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι δανειστές ζητούν να πάρουμε πίσω νομοθετήματα που έχουν περάσει από τη Βουλή, όπως οι προσλήψεις». Κατά την ίδια πηγή,  οι δανειστές θέτουν θέμα και για αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, στα κλειστά επαγγέλματα και στη χρηματοδότηση των κομμάτων, κάτι που κυβερνητικός αξιωματούχος προσπάθησε να υποβαθμίσει λέγοντας ότι πρόκειται γα αλλαγές χωρίς «καμία οικονομική σημασία, που, όμως, δημιουργούν θέματα στην κοινωνία».

Στο Μαξίμου  σε γενικές γραμμές επικρατεί ικανοποίηση, όπως έγινε γνωστό, για την αμερικανική παρέμβαση, καθώς τόσο ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου όσο και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, με δηλώσεις τους, τάχθηκαν υπέρ της επίτευξης μιας γρήγορης συμφωνίας και της πραγματοποίησης υποχωρήσεων τόσο από την πλευρά της Αθήνας αλλά και από την πλευρά των δανειστών, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές.

O Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να «κλειδώσει» στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο μια συμφωνία με τους δανειστές. Γι αυτό και βρίσκεται, με βάση πληροφορίες, σε διαρκή επικοινωνία με ξένους ηγέτες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πιθανότατα την Κυριακή, προκειμένου να εξεταστούν εκ νέου οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.