«Ούριος» άνεμος στο Brussels Group

Ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στο Brussels Group, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες τις οποίες επικαλείται και το ΑΠΕ. Με βάση τις πηγές αυτές «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία». Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Το Brussels Group συνεδριάζει από το πρωί της Παρασκευής. Από ελληνικής πλευράς το βάρος της συζήτησης που αφορά στα φορολογικά ζητήματα – το ΦΠΑ και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων – έχουν επωμιστεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Γιώργος Χουλιαράκης και η Γενική Γραμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου. Όπως φαίνεται, το βάρος της συζήτησης πλέον έχει μετατοπιστεί στο ποια προϊόντα θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα υπαχθούν στον υψηλό συντελεστή. Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια να αποτιμηθούν τα έσοδα που ο ΦΠΑ θα φέρει στα δημόσια ταμεία.

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ για το 2015 χωρίς να τροποποιηθεί ή να επηρεαστεί από τις αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, δεδομένου ότι τα έσοδα από το φόρο ανέρχονται σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η πλευρά των δανειστών μάλιστα ζητά να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ και το 2016 χωρίς αυτό να έχει καταληχθεί.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας «αποκρουστικός, απαράδεκτος φόρος.  Δεν μπορώ να τον υπερασπιστώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ένας άνεργος φόρο ακίνητης περιουσίας για ένα δυάρι.

Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη (αν θα τον διατηρήσουμε). Είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση ίσως να αποδεχτούμε να συνεχιστούν κάποιες αδικίες για κάποιο χρονικό διάστημα για να μην υπάρξουν νέες αδικίες. Αυτό πασχίζουμε να πετύχουμε. Με το που θα κλείσει η διαπραγμάτευση ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνουμε στο Υπουργείο θα είναι να δούμε τι ισοδύναμα μέτρα μπορούν να υπάρξουν, τα οποία είναι αναδιανεμητικά ώστε να ανατραπεί όσο γίνεται πιο γρήγορα αυτή η αποκρουστικότητα του ΕΝΦΙΑ».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μοσκοβισί Ανίκα Μπράιτχαρτ είχε διαψεύσει τα περί ύπαρξης τελεσιγράφου προς την Αθήνα, το οποίο λήγει σε μία εβδομάδα, μέχρι το πέρας της οποίας θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μια συμφωνία προκειμένου να υπάρξει χρόνος για έκτακτο Euro Working Group και στη συνέχεια έκτακτο Eurogroup.

Θετικό μήνυμα έστειλε και ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε γερμανική εφημερίδα περί «πιθανότητας Grexit», τόνισε ότι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται και οι τρεις θεσμοί είναι ένα, το να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Εξ άλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.