Με αιχμηρό τρόπο σχολίαζε κυβερνητική πηγή στη Γερμανία την αισιοδοξία που επικρατεί στην Αθήνα ως προς την επίτευξη συμφωνίας, λίγη ώρα μετά τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Όπως μετέδιδε ο ανταποκριτής της ειδησεογραφικής σελίδας Το ΒΗΜΑ, Νίκος Χειλάς, η συγκεκριμένη γερμανική κυβερνητική πηγή υποστήριζε ότι η Αθήνα καλλιεργεί αυταπάτες, ότι η συμφωνία με τους δανειστές, που επαγγέλλεται συνεχώς τελευταία, είναι ανυπόστατη αλλά και ότι εκτός από την ατμοσφαιρική βελτίωση δεν έχει σημειωθεί καμιά προσέγγιση σε θέματα κλειδιά, όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Και τίποτα δεν δείχνει, ότι οι διαφορές απόψεων θα γεφυρωθούν σύντομα.
«Με ποιόν άραγε επιτεύχθηκε αυτό το θαύμα, όταν ο βασικός διαπραγματευτής της Ελλάδας είχε εξαφανισθεί από προσώπου γης για τρεις ημέρες;» διερωτήθηκε. Τηλεφωνικώς πάντως, πρόσθεσε, ή δια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δεν μπορούν να επιτευχθούν συμφωνίες τέτοιου βεληνεκούς.
Η ίδια πηγή χαιρέτησε την ξαφνική σπουδή της Αθήνας στο ίδιο θέμα. «Μέχρι τώρα έδειχνε να έχει απόλυτη άνεση χρόνου, παρά τα απελπιστικά στενά χρονικά περιθώρια» είπε. Η απλή βιασύνη όμως δεν αρκεί – θα πρέπει να συνδυαστεί με την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Διαφορετικά, πρόσθεσε, η σπουδή θα έχει την τύχη της προηγούμενης ολιγωρίας: Θα καταλήξει κι αυτή στο κενό.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ στην κυβερνητική συνέντευξη τύπου της Τετάρτης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ. «Θα ήμουν ευτυχής, αν ήταν έτσι» είπε σχολιάζοντας τις πληροφορίες από την Αθήνα ότι επίκειται η συμφωνία με τους δανειστές. Εκτός όμως από την ατμοσφαιρική πρόοδο, η συνολική λύση παραμένει εκκρεμής.
Ο ίδιος αρνήθηκε, ότι ο αμερικανός Υπουργός οικονομικών Τζακ Λιού πιέζει το γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανκ Σόιμπλε να επισπεύσει τη λύση του ελληνικού προβλήματος. «Δεν υπάρχει τέτοια πίεση» τόνισε. Το θέμα, είπε, θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου G7, που αρχίζει σήμερα το βράδυ στη Δρέσδη. Επίσημα, η συζήτηση θα γίνει στο τελευταίο μέρος της διάσκεψης, την Παρασκευή, με συμμετοχή, εκτός των υπουργών οικονομικών, τριών προέδρων: της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Ανεπίσημα ωστόσο αναμένεται ότι θα δεσπόσει σε όλη τη διάρκεια της τριήμερης διάσκεψης. Αποφάσεις ωστόσο δεν αναμένονται, η συζήτηση θα έχει κατατοπιστικό χαρακτήρα με στόχο να συμβάλει στον προβληματισμό.
Ο κ. Γιέγκερ επιχείρησε επίσης να κατευνάσει το σοκ που προκάλεσε η σημερινή δήλωση του κ.Σόιμπλε στην εφημερίδα «Die Zeit» περί ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα. «Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρη τη συνέντευξη» είπε στους δημοσιογράφους, σε αυτήν αναφέρεται σαφώς ότι η επιβολή τέτοιων ελέγχων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της εκάστοτε χώρας-μέλους.
«Ο εμπρηστής ως πυροσβέστης» έλεγε αναλυτής στο Βερολίνο. «Αφού άναψε τη φωτιά με τη δήλωση περί ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, ο Σόιμπλε αποποιείται την ευθύνη για τις συνέπειές της και τη μεταθέτει στα κράτη-θύματα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο γερμανός υπουργός οικονομικών δεν ακολουθεί δική του γραμμή, που, όπως υποστήριξε τις προάλλες η εφημερίδα «Die Welt», πάει κόντρα προς εκείνη της Άνγγελα Μέρκελ. «Οι δυο τους έχουν καταμερισμό εργασίας στο πλαίσιο της επιχείρησης: “Παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη υπό γερμανικούς όρους”» πρόσθεσε. «Η Μέρκελ κάνει την καλή στην Αθήνα, ο Σόιμπλε τον κακό. Και όλα δείχνουν, ότι ο καταμερισμός αυτός είναι πολύ αποτελεσματικός».