Μαξίμου: Στο «χαρτί» μπαίνει η συμφωνία

Η συμφωνία με τους δανειστές ξεκινά να γράφεται σήμερα, υποστηρίζει non paper που κυκλοφόρησε από το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν τίθεται ζήτημα επιπλέον μέτρων 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι βέβαια που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος είχε αναφέρει ότι «χρειάζονται επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ».

Με βάση το non paper από το Μέγαρο Μαξίμου, θα είχε υπάρξει ήδη συμφωνία, εάν δεν ήταν αναγκαία η συναίνεση του ΔΝΤ, την οποία οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να θεωρούν απαραίτητη για την επίτευξη συμφωνίας, μολονότι οι θέσεις του Ταμείου παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από αυτές της ευρωπαϊκής «πτέρυγας» των δανειστών. Η αγορά, πάντως, δείχνει να συμμερίζεται την αισιοδοξία με το Χρηματιστήριο να ανεβάζει ταχύτητες και να εμφανίζει κέρδη πάνω από 3%.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να εμμένει στο ζήτημα της μακροπρόθεσμης διευθέτησης του χρέους, ενώ η συζήτηση για το ασφαλιστικό και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό φαίνεται πως καταλήγει σε μια ανταλλαγή, με την Αθήνα να δίνει την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και να παίρνει από τους εταίρους τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας». Επιπλέον οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια, με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση».

Αναλυτικά το non paper του Μαξίμου αναφέρει:

1. Στο Brussels Group ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement].

2. Θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας.

3. Οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

4. Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

5. Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.

6. Παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”.

7. Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.