Γιούνκερ: Μπορεί ν' αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία - Συμφωνία χωρίς συναίνεση ΔΝΤ δεν υπάρχει

Την άποψη ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί ν’ αποφευχθεί αλλά και ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας – δανειστών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ διατυπώνει σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν  Κλοντ Γιούνκερ. Επιμένει, δε, ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να οργανωθεί ώστε να πληρώσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο».
«Κάνω τα πάντα για συμφωνία αρχές Ιούνη», δηλώνει. Παράθυρο για εφαρμογή μέτρων το φθινόπωρο. Οι καυτοί αριθμοί για ΦΠΑ-ιδιωτικοποιήσεις. Τι γίνεται σε ασφαλιστικό, εργασιακά. Τάσσεται κατά των capital controls. «Πρόβλημα» ο Βαρουφάκης. Εμπιστοσύνη στον Τσίπρα με… ερωτήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ζητά πόλεμο κατά της ολιγαρχίας.
Ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα πρέπει να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό, δίνοντας ως τελικό χρονοδιάγραμμα το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου «για ευνόητους λόγους» και ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ μίας συνολικής συμφωνίας τώρα, με πιθανή εφαρμογή μέτρων ακόμη και από το φθινόπωρο. Όλα αυτά, όμως, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προβεί η ελληνική κυβέρνηση σε καμία μονομερή ενέργεια.
Ερωτηθείς για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ο κ. Γιούνκερ σημείωσε: «Οι Έλληνες συνομιλητές μας μας έχουν πει ποια είναι η ουσία της μεταρρύθμισης στο ΦΠΑ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει, όμως δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, γιατί δεν καταλαβαίνω πώς αυτή η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα κρατικά έσοδα. Η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Έλληνες δεν το κάνει αυτό. Το κέρδος θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ και δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».
Κατά την άποψή του για να ολοκληρωθεί η συμφωνία θα πρέπει: «Οι Ελληνες πρέπει να είναι πιο ακριβείς στο ΦΠΑ, όσο πιο ακριβείς γίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, όσο ακριβείς γίνεται -διότι οι Έλληνες δεν είναι- στο σύστημα των πρόωρων συντάξεων. Πρέπει να έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί τα νούμερα αλλάζουν. Σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα είναι 22 δισ. ευρώ, ενώ μετά υπήρξε μία πρόταση για 17 δισ., τώρα το ποσό είναι χαμηλότερο και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο. Θα πρέπει επίσης να κάνουμε τεράστια προσπάθεια στον τομέα της αγοράς προϊόντων. Εκεί δε γίνεται τίποτα, με τους ολιγάρχες. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων». Εκτιμά δε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση μπορεί να μεταφερθούν στο φθινόπωρο (υπό όρους). Επίσης τάσσεται κατά του σεναρίου για μερική ρευστότητα τώρα σε αντάλλαγμα μερικά μέτρα για να βγει το καλοκαίρι, λέγοντας ότι είναι χάσιμο χρόνου.
Επαναλαμβάνει ότι είναι στο στρατόπεδο των «φίλων» της Ελλάδας και ότι ο ίδιος προσωπικά θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει όχι μόνο μια χρεοκοπία αλλά και ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επαναλαμβάνοντας με νόημα προς όλους λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες ενός ατυχήματος, προσθέτοντας ότι το κόστος για την Ε.Ε. θα είναι μεγάλο.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεραμύνεται του ρόλου του λέγοντας ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις «πίσω από τις κουρτίνες». «Δε θέλω να φαίνομαι πολύ, καθώς αυτό είναι ένα ζήτημα του Eurogroup, αλλά αν η Κομισιόν δεν προσπαθούσε να γεφυρώσει τις απόψεις δεν θα υπήρχε καμία γεφύρωση. Άρα, αν επιθυμείτε μια ολοκληρωτική αποτυχία, ζητήστε από την Κομισιόν να απέχει από το να παρέχει τις δικές της απόψεις», μια αναφορά που εκτιμάται ότι απευθύνεται στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Κομισιόν έχει συγκεκριμένα όριο δράσης και παρέμβασης και δεν θα πρέπει να τα ξεπερνά. Συμπληρώνει δε ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, συγκαταλέγεται στο στρατόπεδο αυτών που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και λέει ότι πρώτα πρέπει να κλείσει η παρούσα συμφωνία και μετά να συζητηθεί η πιθανότητα τρίτου δανείου.

Ο κ. Γιούνκερ εμφανίζεται σαφώς αρνητικός απέναντι στον Γ. Βαρουφάκη: «Δε βοηθάει στη διαδικασία. O κ. Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και δεν αποπνέει την αίσθηση πως το γνωρίζει αυτό. Θυμίζω αυτό που είπε τις προάλλες ότι ο Σόιμπλε καταχράται τη δύναμή του αντί να απαντά στα επιχειρήματα των Γερμανών και των άλλων».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλεξη Τσίπρα περί παράλογων απαιτήσεων από τους αρχιτέκτονες του αρχικού προγράμματος ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «σε ό,τι αφορά την Κομισιόν, οι απαιτήσεις της δεν είναι παράλογες, αν και είναι δύσκολο να εκπληρωθούν από την Ελλάδα. Οι υπόλοιποι θεσμοί είναι ελεύθεροι να σκεφτούν και να εγείρουν τις δικές τους απαιτήσεις». Μάλιστα, σε κάποια αποστροφή του λόγου του, δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα αλλά όχι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για την πιθανότητα δημοψηφίσματος, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι είναι δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ συμβουλεύει κατά της πιθανότητας πρόωρων εκλογών εξηγώντας ότι δεν θα αλλάξουν τη στάση των άλλων χωρών, απλώς θα καθυστερήσουν τις εξελίξεις.

Τέλος στέλνει μήνυμα στον ελληνικό λαό να κάνει κουράγιο και ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να ταπεινωθεί».