Α. Τσίπρας: «Θα επιβάλλουμε το δίκαιο»

“Σκληρό” πρόσωπο επιχειρεί να δείξει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την έναρξη ακόμη της ομιλίας του στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε λίγο πριν τις δύο.

«Είτε έτσι είτε αλλιώς το δίκαιο θα το επιβάλλουμε σε αυτόν τον τόπο» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «ο αντίπαλος βρίσκεται και εντός των τειχών».

Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος μιας επίπονης περιόδου για την ελληνική οικονομία, είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζητά λύση και όχι απλά συμφωνία, τόνισε, λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης. «Γιατί αντιλαμβάνεται ότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τα δικά του συμφέροντα» εξήγησε.

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε ακρότητες και παράλογες απαιτήσεις, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα εργασιακά και τον ΦΠΑ.

Για το ασφαλιστικό, είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, αλλά όχι με όρους εξαναγκασμού και περικοπών, αλλά μετά από τις νέες αναλογιστικές μελέτες.

Άσκησε μάλιστα κριτική στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο είναι οι ίδιοι που το κατέστρεψαν».

Ο κ. Τσίπρας «φωτογράφισε» ευρωπαίους αξιωματούχους που «παίζουν με τη φωτιά», κάνοντας δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. «Δεν βοηθούν στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης» τόνισε.

«Αυτές τις τελευταίες μέρες πριν τη συμφωνία, όσοι μπορούν να συμβάλουν ας το κάνουν, όσοι δεν μπορούν ας σιωπήσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Για τις εργασιακές σχέσεις είπε ότι «δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αντίθετα είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» και διαβεβαίωσε ότι «δεν αποδεχόμαστε περικοπή συντάξεων».

Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, έκανε σαφές ότι «δεν θα αποδεχθούμε όρους εξευτελιστικούς σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα».

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ολιγάρχες που λυμαίνονται τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Βλέπουν τα συμφέροντά τους να απειλούνται και επιτίθενται. Δεν είναι καθόλου τυχαία η καθημερινή επίθεση από μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από ολιγάρχες της διαπλοκής, τόνισε.

Εμείς δεν λογαριάζουμε τέτοιου τύπου εκφοβισμό. Ας το καταλάβουν οι κάθε λογής ολιγάρχες, ήλθε η ώρα να πληρώσουν φόρους, να πληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, να πληρώσουν τις τηλεοπτικές συχνότητες που χρησιμοποιούν τσάμπα, τόνισε.

O Aλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε άμεση δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Θα κάνουμε διασταύρωση σε όλες τις λίστες και σε όλα τα ονόματα φοροδιαφυγής. Θα συνεχίσουμε με βάση τις δεσμεύσεις μας για να καθαρίσουμε τη χώρα από τους ολιγάρχες που πλούτισαν σε βάρος της μεσαίας τάξης, τόνισε.

Η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να λειτουργεί και να αποτελεί αντίπαλο δέος σε όσους τρομοκρατούν καθημερινά το λαό. Έπρεπε ήδη να έχουμε προχωρήσει και πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς άλλη κωλυσιεργία και θα πρέπει να αναλάβουν όλοι, όλοι και όλες τις ευθύνες τους, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η ΕΡΤ δεν επαναλειτουργεί για να βρουν κάποιοι τη δουλειά τους, αλλά για να έχει ο ελληνικός λαός το αγαθό της έγκυρης και πλουραλιστικής ενημέρωσης.