Μέσα στον Μάιο τελική συμφωνία συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ δήλωσε ο Γ. Σακελλαρίδης

Την αισιοδοξία του ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα σφραγιστεί μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε από τη Ρίγα της Λετονίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονται ενώ ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα υποχωρήσει στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ απάντησε ότι η Αθήνα έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές της και δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε όλα αυτά τα μέτωπα με τον τρόπο που τίθενται.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καλύψει πολύ δρόμο σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος με τους πιστωτές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε πίσω, είναι γνωστές οι θέσεις μας» σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης και εκτίμησε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να επισφραγιστεί η συμφωνία εντός του Μαΐου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα περιέχει «όλα τα ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων του ασφαλιστικού και των εργασιακών ενώ αναφερόμενος στο ύψος που θα κυμανθεί ο ΦΠΑ ξεκαθάρισε ότι η θέση της κυβέρνησης αφορά έναν χαμηλό συντελεστή στο 7% (στα τρόφιμα), έναν μεσαίο συντελεστή στο 14% και έναν συντελεστή στο 22%.

“Με αυτή την προοπτική θα υπάρχει δημοσιονομική απόδοση, αλλά και αναδιανεμητική επίδραση του εισοδήματος προς τα χαμηλότερα στρώματα” τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης και τοποθετήθηκε στις επιδιώξεις της άλλης πλευράς η οποία όπως είπε επιθυμεί δύο συντελεστές οι οποίοι θα κυμαίνονται στο 11% και στο 23%. “Υπάρχουν πιέσεις για αυξήσεις σε αγαθά όπως φάρμακα και ενέργεια, τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να συζητήσει καν” επεσήμανε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε ότι «δεν μπορείς να λες ότι θα μειώσεις π.χ. το εργατικό κόστος για να κάνεις ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις και να αυξάνεις τον ΦΠΑ».

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στον ΦΠΑ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως οι μεταρρυθμίσεις, ενόψει και της τουριστικής περιόδου, θα ξεκινήσουν πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο ενώ σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση τόνισε ότι «δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία του σταγονόμετρου». Ερωτηθείς για το αν η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή με έναν νόμο, απάντησε ότι είναι νωρίς να γίνει αυτή η συζήτηση και υπογράμμισε ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καλύπτει πρώτα τις εσωτερικές ανάγκες και μετά τις δανειακές, γίνεται ωστόσο προσπάθεια η χώρα να είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της.

Ο κ. Σακελλαρίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία θα περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα πρέπει πρώτα να έχει περάσει από τον Πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο – εκ των οποίων κανένας δεν θα περάσει τις κόκκινες γραμμές

Κληθείς να σχολιάσει τα ζητήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες με την Πρόεδρο της Βουλής  Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση. “Έχουμε διακριτούς ρόλους”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Πρόεδρο της Βουλής είναι πολύ καλές.