Το σενάριο του Μέησον: Παραίτηση Βαρουφάκη, διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ, στήριξη από Ποτάμι και «ανέντιμος» συμβιβασμός

Την άποψη ότι το πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα είναι να παραιτηθεί ο Γ. Βαρουφάκης αντιδρώντας σε έναν «ανέντιμο» συμβιβασμό, να διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να στηριχθεί κοινοβουλευτικά από το Ποτάμι διατυπώνει στο προσωπικό του ιστολόγιο ο γνωστός δημοσιογράφος, και σχεδόν πάντα καλά πληροφορημένος για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές, Πολ Μέησον του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Channel 4.

Ο Μέησον αναφέρεται στη διαπίστωση του ΔΝΤ, πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βρει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να καταβάλλει -σε δόσεις- η ελληνική κυβέρνηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέχρι το τέλος του Αυγούστου, καθώς «ξεμένει από λεφτά». Επισημαίνει μάλιστα ότι εν μέσω οικονομικής ασφυξίας και έντονων πιέσεων από την αριστερή πλατφόρμα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διασπαστεί προκειμένου να διασώσει τη χώρα. Και να προχωρήσει σε συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία εκτιμά ότι θα είναι επώδυνη. Υποστηρίζει, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε σταδιακή μετάλλαξη και θα μετατραπεί σε κεντροαριστερό πολιτικό φορέα.

Ο Μέησον υποστηρίζει, επίσης, ότι η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνει το έργο της κυβέρνησης αδύνατο καθώς, όπως σημειώνει, η «39χρονη, σπουδαγμένη στη Σορβόνη, πρόεδρος της Βουλής, και η παραδοχή της πως η σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας είναι “νομικό μας καθήκον”, υποδεικνύει πως υπάρχει περίπτωση το κοινοβούλιο να διαγράψει τμήμα του χρέους κάνοντας το έργο της κυβέρνησης αδύνατο».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πολ Μέησον κάνει αναφορά και στο «διαπληκτισμό» που είχε η κυρία Κωνσταντοπούλου με αστυνομικό έξω από τη Βουλή, την Τετάρτη, παραθέτοντας το βίντεο και γράφοντας: «Δεν χρειάζεται να ξέρεις τη γλώσσα για να πιάσεις το “πνεύμα”».

Τέλος, ο Πολ Μέησον αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει στήριξη και να συνεργαστεί με το κεντρώο Ποτάμι, αλλά και με κάποια στελέχη από τη φιλελεύθερη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.