ΝΥΤ: Ο Βαρουφάκης έχει «γράψει» τη συζήτηση στη Ρίγα - Ξέρει ότι «θα φύγει αργά ή γρήγορα»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει καταγράψει (ηχητικά ή και σε εικόνα) τη συζήτηση που έγινε στη σύνοδο της Ρίγας, κατά την οποία, με βάση τις υπάρχουσες διαρροές, ο έλληνας Υπουργός Οικονομικών δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τους ομολόγους του και βρέθηκε απομονωμένος. Αυτό υποστηρίζει η δημοσιογράφος Σούζι Χάνσεν της εφημερίδας New York Times, η οποία υπογράφει εκτενές άρθρο για τον Γιάνη Βαρουφάκη, υπό τον τίτλο «Ένας υπουργός Οικονομικών που ταιριάζει σε μια ελληνική τραγωδία;» επικαλούμενη συζήτηση με τον ίδιο τον Γ. Βαρουφάκη, χωρίς, όμως, η φράση αυτή ν’ αποδίδεται απευθείας στον ίδιο. Αντίθετα, ο ίδιος εμφανίζεται, εντός εισαγωγικών, να διαψεύδει άλλη μια φορά ότι δέχτηκε επίθεση και χαρακτηρισμούς από τους υπόλοιπους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Τον Απρίλιο, αφότου μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης παραγκωνίστηκε από τη διαπραγματευτική ομάδα, μετά την “επίθεση” με βαρείς χαρακτηρισμούς που δέχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών στη Ρίγα, όπως τζογαδόρος και ερασιτέχνης, ο ίδιος στο λογαριασμό του στο Twitter είχε σχολιάσει: Έχουν ομόφωνο μίσος προς εμένα και χαιρετίζω το ομόφωνο μίσος τους για μένα. Μία φράση πολύ κοντά μου αυτές τις ημέρες» σημειώνει το άρθρο. Και συνεχίζει:

«Σύμφωνα με τον κ.Βαρουφάκη, η φράση αυτή δεν απευθυνόταν στους ομολόγους του αλλά στους δημοσιογράφους. «Τα μέσα ενημέρωσης εξιτάρονται με τις συγχύσεις και τα ψέματα, για τα οποία είμαι σίγουρος ότι ευθύνονται. Μοιάζει σαν υπήρξαν διαρροές, οι οποίες δεν συνδέονται με την πραγματικότητα. Όλα αυτά τα δημοσιεύματα που λένε ότι με έβρισαν, ότι με είπαν διάφορα, ότι μου είπαν ότι σπαταλάω το χρόνο και όλα αυτά. Αφήστε με να πω ότι το διαψεύδω ολόψυχα».

Το άρθρο, στη συνέχεια, σημειώνει ότι ο κ.Βαρουφάκης είχε μόλις επιστρέψει στην Αθήνα από τα ταξίδια επαφών του στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε προειδοποιήσει τους εταίρους του ότι βρίσκονται αντιμέτωπη με μία ευρωπαϊκή κρίση: εάν δεν δανείσουν σύντομα χρήματα στην Ελλάδα, τότε θα αναγκαστεί να φύγει από την Ευρωζώνη. Είχε ακουστεί εκνευρισμένος, τονίζει η αρθρογράφος.

Για την εφημερίδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει αναλάβει το αδύνατο: «να δώσει τέλος στην λιτότητα και να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ». «Αυτό που μετράει είναι για τους ανθρώπους που είναι τώρα 15,16,17 χρονών, να δουν μία αλλαγή στα είκοσί τους (…) Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία έχει χειροτερέψει τους τελευταίους δύο μήνες, σαν αποτέλεσμα των σκληρών μας διαπραγματεύσεων (…) Μία διαπραγμάτευση πάντοτε περιλαμβάνει κάποιο βραχυπρόθεσμο κόστος», τόνισε. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για αυτό το «βραχυπρόθεσμο κόστος», και κατά πόσο ανησυχεί για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο Έλληνας Υπουργός απάντησε ότι νιώθει «τρομοκρατημένος και εμβρόντητος».

Επιπλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι το ξέρει πως «θα φύγει αργά ή γρήγορα». «Δεν πρόκειται να εξευτελιστώ, ούτε να συμβιβαστώ σε θέματα αρχής και λογικής», τονίζει.

Στο πώς τελικά δέχτηκε ν’ αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Οικονομικών, εξήγησε ότι ανέλαβε τη θέση γιατί μετά από χρόνια, καθώς ένιωθε ότι δεν είχε επιλογή. «Στη δεκαετία του ’80 ήμουν έξω φρενών για το απαρτχάιντ. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να το ξεχνάνε. Εγώ δεν μπορούσα να το ξεχάσω. Όχι επειδή είμαι ηθικά ανώτερος, απλά δεν μπορούσα να το ξεχάσω. Παρομοίως, στην περίπτωση της κρίσης του 2008, ήταν η ηλιθιότητά της: Ήταν μία κρίση που ήταν περιττή», σημειώνει.

«Ήταν πολύ δύσκολο να αποφύγεις να είσαι πολιτικοποιημένος. Ήταν παντού γύρω σου». Αναφερόμενος στον πατέρα του, τον χαρακτηρίζει «φιλελεύθερο διαφωτισμένο άτομο, όχι αριστερό». «Αλλά όταν μετανάστευσε στην Ελλάδα από το Κάιρο στα τέλη της δεκαετίας του ’40, ο εμφύλιος πόλεμος ήταν ήδη σε εξέλιξη. Μία ημέρα, η αστυνομία τον χτύπησε, αλλά του δήλωσε ότι θα τον άφηνε ελεύθερο αν υπέγραφε την αποκήρυξη του κομμουνισμού», προσθέτει.

«Η μητέρα του κ. Βαρουφάκη, βιοχημικός, έβγαζε ένα κομμάτι ψωμί επειδή ήταν γυναίκα. Ενεπλάκη στο φεμινιστικό κίνημα στη δεκαετία του ’70. Και ο ίδιος ήταν πολιτικός ακτιβιστής από νεαρή ηλικία. Όταν ξεκίνησε την καριέρα του ως ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ το σλόγκαν του ήταν «ανατρέψτε την κυρίαρχη ιδεολογία», κάτι που μερικοί φοιτητές του αργότερα το τύπωσαν σε μπλουζάκι», αναφέρει το δημοσίευμα.