Ακύρωσε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας την συνάντησή του με τον Π. Καμμένο

Δεν θα συναντηθεί, τελικά, όπως φαίνεται με τον αμερικανό ομόλογό του Άστον Κάρτερ ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος καθώς το γραφείο του κ. Κάρτερ στο Πεντάγωνο ενημέρωσε, ήδη από το περασμένο Σάββατο, την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ότι θα πρέπει ν’ αναβληθεί η προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ανδρών για την 21η Μάη. Ο λόγος παρέμενε άγνωστος επισήμως μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αν και πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον θέλησε με τον τρόπο αυτό να εκφράσει, άλλη μια φορά, τη δυσφορία της για την υπόθεση Ξηρού. Αντιπροτάθηκε να οριστεί συνάντηση του κ. Καμμένου με τον Υφυπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γουόρκ αλλά τελικά ούτε αυτή η συνάντηση θα γίνει, χωρίς να είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο, αν και φέρεται ν’ αρνήθηκε ο κ. Καμμένος.

Αντίθετα, ο κ. Καμμένος εκλήθη και θα συναντηθεί την Παρασκευή 22 Μαΐου στο Στέητ Ντιπάρτμεντ με την αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Βικτόρια Νούλαντ, η οποία δεν αποκλείεται να του διατυπώσει ανοιχτά εκ νέου την αμερικανική δυσφορία για το φλερτ του με τη Μόσχα, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει σοβαρή ενόχληση τόσο σε αμερικανικούς όσο και σε ΝΑΤΟϊκούς κύκλους.

Ο κ. Καμμένος είχε υψηλές προσδοκίες για την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Θα συνοδεύεται μάλιστα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον αρχικό προγραμματισμό, από πολυμελή αποστολή στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν και στελέχη ελληνικών αμυντικών εταιρειών. Μάλιστα, ο κ. Καμμένος ζήτησε να οργανωθεί συνάντηση με στελέχη αμερικανικών εταιρειών οπλικών συστημάτων κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, κάτι που όπως φαίνεται τελικώς θα πραγματοποιηθεί.

Παρά την ακύρωση της συνάντησης με τον ομόλογό του, ο έλληνας Υπουργός αποφάσισε να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και απέρριψε εισηγήσεις να μετατεθεί η επίσκεψή του για αργότερα ώστε να μπορέσει να συναντήσει τον κ. Κάρτερ. Έτσι, με εξαίρεση τη συνάντηση με την κυρία Νούλαντ, ο κ. Καμμένος θα αρκεστεί σε συνομιλίες με γερουσιαστές στο Κογκρέσο και στην παρουσία του σε δύο think tanks, στο Atlantic Council και στο Hudson Institute.