Ήταν σωστό να βάλουμε την Ελλάδα στο ευρώ δήλωσε ο Γκ. Σρέντερ

Σωστή χαρακτήρισε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ την απόφαση να ενταχθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιτρέψει να καταστραφεί η χώρα από τις διεθνείς αγορές. «Ήταν σωστό να βάλουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Βάσει των στοιχείων που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπήρχε τότε κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Σρέντερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Πρόσθεσε πάντως ότι μετά την υιοθέτηση του ευρώ «οι ελληνικές κυβερνήσεις θα έπρεπε να έχουν παραδεχθεί ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στο φορολογικό σύστημα» και παρατήρησε ότι «εκεί έκαναν όλες οι κυβερνήσεις σημαντικά λάθη».

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση στη χώρα, ο κ. Σρέντερ κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα να υιοθετήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. «Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε μια χώρα να καταστραφεί από τις διεθνείς αγορές» σημείωσε ενώ, ερωτηθείς αν πιστεύει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ο ίδιος απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε: «Και επίσης το εύχομαι. Όπως επισήμανε, «είναι λάθος να κάνουμε εικασίες τώρα για ένα σχέδιο Β’», καθώς «αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής -μεταρρυθμίσεις και βοήθεια- δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχία».