Προσέγγιση σε ΦΠΑ και φορολογικό μεταξύ Αθήνας - Βερολίνου κατά το Γερμανικό Πρακτορείο

Προσέγγιση μεταξύ της Αθήνας και των Θεσμών σε ό,τι αφορά στο φορολογικό διαπιστώνει το Βερολίνο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα φέρονται οι δύο πλευρές, κατά τις πηγές αυτές, να βρίσκονται πολύ κοντά σε μια συμφωνία για υιοθέτηση συντελεστή ΦΠΑ στο 18%, αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 6,5% στο 8% – 9% για προϊόντα όπως είναι και τα τρόφιμα και για υιοθέτηση ενός ξεχωριστού συντελεστή της τάξης του 15% για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες,  η Αθήνα φαίνεται να σχεδιάζει αμνηστία για τους Έλληνες που έχουν «μαύρα» χρήματα στο εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι θα τα δηλώσουν οικειοθελώς και ότι θα πληρώσουν φόρο εφάπαξ 15% γι αυτά. Και αυτό είναι ένα μέτρο που φέρεται να βρίσκεται σχετικά σύμφωνο το Βερολίνο.

Αντίθετα, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για διαφωνίες που υπάρχουν ακόμη κυρίως στους τομείς του συνταξιοδοτικού και της αγοράς εργασίας.  Σημειώνει ότι υπάρχουν «μεγάλα προβλήματα» με την απαίτηση των πιστωτών για «μηδενικό έλλειμμα» στις συντάξεις.  Αυτό σημαίνει, όπως εξηγείται, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από όσα εισπράττουν, ενώ θα πρέπει να καταργηθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις.

«Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ το απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό», σημειώνει το τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.