Υπ.Εξωτερικών: Συνήθης διαδικασία η μεταφορά εσόδων από τις προξενικές αρχές στα δημόσια ταμεία

Συνήθη διαδικασία που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια χαρακτηρίζουν κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών την επιστροφή στα κρατικά ταμεία  εσόδων των προξενικών αρχών που δεν σχετίζονται με λειτουργικά τους έξοδα, τονίζοντας ότι το μόνο που αλλάζει στην προκειμένη περίπτωση είναι η νομική βάση για την μεταφορά των προξενικών εισπράξεων.

«Οι εισπράξεις από τις προξενικές πράξεις, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, πάντα, εξαιρουμένων των λειτουργικών δαπανών των διπλωματικών και προξενικών αρχών μας στο εξωτερικό, ως χρήματα του ελληνικού κράτους, επέστρεφαν στα δημόσια ταμεία του κράτους. Το ίδιο και τώρα», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα,η κυβέρνηση είχε δώσει εντολή προς όλες τις Πρεσβείες της χώρας να επιστρέψουν άμεσα στην Εφορία τα αδιάθετα χρήματα και κονδύλιά τους, σύμφωνα με σχετικό έγγραφό που έχει δημοσιευθεί σε ορισμένες ιστοσελίδες.

Βάσει του εγγράφου, οι διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό (πρόκειται για δεκάδες πρεσβείες κυρίως στην Ευρώπη, αλλά κι εκτός αυτής) υποχρεώνονται να επιστρέψουν αδιάθετες εισπράξεις από προξενικές πράξεις (έκδοση βίζας, πληρεξούσια και άλλα).