Υπέρ της επέκτασης της έρευνας της εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων και στην τρέχουσα περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ τάχθηκε ο Κώστας Λαπαβίτσας, κατά την πρεμιέρα της εξεταστικής επιτροπής που συζήτηση την κατάρτιση του πρώτου καταλόγου μαρτύρων.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επεσήμανε ότι πρέπει να κληθούν στην επιτροπή εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και έλληνες και ξένοι τραπεζίτες, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να διαχωριστούν οι κυβερνητικές περίοδοι, καθώς δεν είναι αυτό η ουσία της διερεύνησης του μνημονίου.
«Η κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι κρίση ευρωπαϊκή και κρίση της νομισματικής ένωσης. Είναι πιο σημαντικό να μπούμε στην ουσία του μνημονίου παρά η περιοδολόγηση. Εκ προοιμίου είναι η ταξινόμηση της ευθύνης. Αυτό μοιάζει με καταμερισμό ευθυνών ώστε να βγει κάποιος και να πει ότι “στην δική μου περίοδο όλα έγιναν καλά και στην περίοδο του άλλου υπήρξε καταστροφή”» είπε ο Κώστας Λαπαβίτσας και συμπλήρωσε: «Αν μπούμε στην ουσία θα την έχουμε. Συμφωνώ ότι μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι σήμερα, αν προκύψει. Δεν θα βάλουμε γκιλοτίνα. Τότε θα δούμε ποιος φταίει και τι έγινε».
Το θέμα της χρονικής επέκτασης της έρευνας έθεσε πρώτα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, πρόταση στην οποία συμφώνησαν ΝΔ, Ποτάμι και ΚΚΕ. Και ακολούθησε η τοποθέτηση του κ.Λαπαβίτσα, ο οποίος συμφώνησε επί της ουσίας με τις θέσεις των άλλων κομμάτων, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, που εξέφρασε την αντίθεση άποψη. Η κυρία Κασιμάτη είχε τονίσει ότι δεν πρέπει χάριν σκοπιμοτήτων να βγει η Εξεταστική Επιτροπή εκτός θέματος.
«Η πρόταση μας αφορά την διερεύνηση ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και όχι την χρεοκοπία της και για το πώς και ποιες ενέργειες έγιναν από τις κυβερνήσεις μετά το 2009. Οτιδήποτε άλλο λέγεται δεν εξυπηρετεί καθόλου τον σκοπό της διαλεύκανσης της υπόθεσης», επεσήμανε η Νίνα Κασιμάτη.
Πάντως το στίγμα για την πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής έδωσε ο πρόεδρός της Δημήτρης Βίτσας που δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα υπάρχει καμία δέσμευση για τίποτα», ενώ ως προς τους μάρτυρες τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε εξαιρέσεις».
Ο Δημήτρης Βίτσας, εμφανίστηκε συγκαταβατικός προς όλες τις προτάσεις των κομμάτων, ακόμα και στις διαφωνίες που εκφράστηκαν ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής για το αν πρέπει να διευρυνθεί ή όχι η χρονική περίοδος της έρευνας της Επιτροπής, είτε πριν τον Οκτώβριο του 2009, είτε να φθάσει μέχρι σήμερα. «Εγώ προσπαθώ να έχω ανοικτό μυαλό, όπως το αλεξίπτωτο. Αν δεν ανοίξει σκοτώνεσαι. Προσπαθώ να δω με συμπάθεια όλες τις προτάσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής.
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποφασίστηκε να μην αμείβονται, ορίστηκε για την επόμενη Τρίτη, στην οποία θα οριστικοποιηθούν και τα πρώτα πρόσωπα που θα κληθούν.
Όπως αποφασίστηκε, θα διεξάγονται δύο συνεδριάσεις την εβδομάδα, με την δυνατότητα και τρίτης αν χρειαστεί, ενώ όλα τα κόμματα θα ορίσουν και αναπληρωματικά μέλη.