Επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις με ενεργότερο ρόλο του Α. Τσίπρα

«Υπάρχει περιθώριο ευελιξίας για συμφωνία και γι αυτό συζητάμε, αλλιώς δεν θα συζητούσαμε» διεμήνυαν κυβερνητικές πηγές λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Brussels Group την Πέμπτη το βράδυ, στην οποία, όμως φαίνεται, ενεργότερο ρόλο ανέλαβε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αφού η τηλεδιάσκεψη έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας εκ νέου «πολιτική χροιά» στη διαπραγμάτευση. Κατά πληροφορίες, η σημερινή τηλεδιάσκεψη κινήθηκε κυρίως γύρω από διαδικαστικά θέματα ενώ δια ζώσης οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει σειρά επαφών τις επόμενες μέρες με Ευρωπαίους ηγέτες καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να θέσει, εκ νέου, ο Πρωθυπουργός το ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα.

Λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη, στο Μαξίμου είχε μεταβεί ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο Brussels Group, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά τον Πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την κρισιμότερη καμπή των συζητήσεων μιας και η Αθήνα ενδεχομένως να μπορούσε να υποχωρήσει στο θέμα του ΦΠΑ και να δεχθεί υψηλό συντελεστή 19% υπό την προϋπόθεση της εξαίρεσης στην ενέργεια και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Ωστόσο το δυσκολότερο κομμάτι της διαπραγμάτευσης έχει να κάνει με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό στα οποία η Αθήνα τονίζει ότι δεν θα κάνει καμία υποχώρηση.

Ερωτηθείς για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι «συζητούμε πάνω στα θέματα που η σύγκλιση είναι μικρή και όχι για τα θέματα που η σύγκλιση είναι μεγάλη. Εκεί δεν χρειάζεται». Από την πλευρά του άλλος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, ξέρουμε πού και φτιάξαμε ημερήσια διάταξη για το πώς θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες. Το Eurogroup μιλούσε για κάποια ανοιχτά ζητήματα. Αυτά θα συζητηθούν».

Νέα τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, ενώ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο. Σημειώνεται ότι σήμερα επελέγη η λύση της τηλεδιάσκεψης διότι είναι η εορτή της Αναλήψεως για τους καθολικούς και οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είχαν αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες, ενώ είναι αργία για τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύσκεψη με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποίησε ο υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης, περίπου την ώρα της τηλεδιάσκεψης.