Αντιμέτωπη με το σενάριο της χρεοκοπίας θα βρεθεί η Ελλάδα σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία με τους δανειστές της. Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις παραμένουν, αλλά αν τελικά δεν καταφέρουν να καλύψουν το χάσμα ανάμεσά τους, πριν η χώρα ξεμείνει από χρήματα, τότε η απάντηση θα έρθει μέσω ενός δημοψηφίσματος αναφέρει σε δημοσίευμά του το Business Insider.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του κειμένου, αν και η κατάσταση στην Αθήνα είναι περίπλοκη, διότι οι Έλληνες από τη μία θέλουν να δώσουν ένα τέλος στο Μνημόνιο και στην πολιτική λιτότητας και από την άλλη θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ- δύο ασύμβατες επιθυμίες- Ελλάδα και Γερμανία φαίνεται πως πλέον έχουν βρει μια διέξοδο στην κρίση χρέους.
Το δημοψήφισμα μπορεί να είναι τελικά αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να αντισταθμίσει τις δύο αυτές επιθυμίες. Η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία διάσωσης παραμένοντας στο ευρώ ακόμα και αν αυτό σημαίνει συνέχιση της λιτότητας ή θέλει να απορρίψει μια συμφωνία, να κηρύξει πτώχευση και να τραβήξει το δρόμο της αναρωτιέται ο αρθρογράφος.
Οι δημοσκοπήσεις βέβαια, δείχνουν πως η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη, αν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, θα ήταν υπέρ του Grexit αν δεν καταστεί δυνατό να επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε υπέρ ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και όπως σημειώνεται, τόσο ο Γερμανός υπουργός όσο και άλλοι μπορούν να νίψουν τας χείρας τους και να πουν ότι δεν ανάγκασαν τη χώρα να κάνει οτιδήποτε.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάλι έχει ήδη δηλώσει πως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Πρόκειται για μια περίεργη κατάσταση όπως αναφέρει το δημοσίευμα όπου τόσο οι απογοητευμένοι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας όσο και η ελληνική κυβέρνηση μπορούν να βγουν στο τέλος κατά κάποιον τρόπο κερδισμένοι. Οι πιστωτές θα κλείσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το θέμα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει τη δύσκολη απόφαση στο αν θα δεχθεί ένα ακόμη επίπονο πρόγραμμα διάσωσης στο ελληνικό εκλογικό σώμα καταλήγει το δημοσίευμα.