Ευάγγελος Βενιζέλος: Η δωροδοκία είναι θέμα ηθικής υπόστασης

Θέμα ηθικής υπόστασης του καθενός είναι η δωροδοκία σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο που καταθέτει στη δίκη για τα εξοπλιστικά. «Δωροδοκία μπορεί να υπάρξει ακόμα και σε προμήθειες κιμωλιών από ένα νηπιαγωγείο. Και μπορεί σε μια τεράστια σύμβαση να μην υπάρξει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος «μετείχα μόνον σε ένα ΚΥΣΕΑ το 1999. Η γνώση μου για την υπόθεση προέρχεται  από τη μία και μόνη φορά που μετείχα στο ΚΥΣΕΑ, και διερωτώμαι γιατί το δικαστήριό σας με κάλεσε ως μάρτυρα ενώ δεν έχουν κληθεί άλλα μέλη του που ελάμβαναν συχνά μέρος, και επιπλέον από τη ανάληψη δέκα χρόνια αργότερα από εμένα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ότι μετείχε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που επαναεπιβεβαίωνε τη σύμβαση των υποβρυχίων.

«Ουσιαστικά το ΚΥΣΕΑ παίρνει μια απόφαση να προχωρήσει μια σύμβαση, σύμφωνα με το νόμο, με ευθύνη του ΥΠΕΘΑ. Μετά από δική μου παρέμβαση προηγείται πλέον από το 2010 η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και υπάρχει έλεγχος του ελεγκτικού συνεδρίου. Παραδόξως αυτή η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε στη διάσημη δημοσιογραφικά υπόθεση με τον εκσυγχρονισμό των πέντε αεροσκαφών από την νυν κυβέρνηση.

Πράγματι η εισήγηση του Υπουργού είναι αποτέλεσμα πολλών εισηγήσεων επιτελείων, χωρίς την παρουσία του υπουργού, συμβουλίων και επιτροπών».

Πρόεδρος: Εν όψει αυτού είναι δυνατή η δωροδοκία;

Ευ. Βενιζέλος: Θα απαντήσω ρητορικά. Η σχολική εφορία του νηπιαγωγείου που θέλει κιμωλία μπορεί να δωροδοκηθεί; Αν θέλετε  κατά τη γνώμη μου μπορεί. Για προμήθεια 200 ευρώ μπορεί να πάρει παράνομα 20 ευρώ. Το θέμα είναι αν υπάρχει ηθική προδιάθεση. Μπορείς όμως να κάνεις προμήθειες τεράστιες και μην γίνει τίποτα. Εδώ έχει αποδειχτεί δωροδοκία σε χαμηλότερα επίπεδα. Μπορεί να έχει συμβεί σε επίπεδα τέτοια εν γνώση του υπουργού ή εν αγνοία του. Μπορεί δηλαδή, μπορεί και όχι.

Είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Έχω υποστεί την πολιτική φθορά αυτής της υπόθεσης και το κόμμα επισήμως, πολιτικά και ηθικά. Στις εκλογές του 2012 υποστήκαμε αυτή τη φθορά μεσούσης της ποινικής διαδικασίας.

Αναφερόμενος στις συμβάσεις, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «υπήρχε αμφισβήτηση από τη ΝΔ για το θέμα τω ΤΟΡΜ1. Έγινε εξεταστική αλλά ουδέποτε τέθηκε θέμα δωροδοκίας υπουργών. Το πόρισμα και των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έλεγαν καμία ποινική ευθύνη μόνο πολιτική. Γιατί επελέγησαν ρωσικά όπλα.»

Πρόεδρος: Δε μας ενδιαφέρει τι λέγανε τα κόμματα..

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύετε  πως δεν υπάρχουν πολιτικές πιέσεις να επιλεγούν τα οπλικά συστήματα μιας χώρας;  Οι χώρες ενδιαφέρονται για το πρόγραμμά τους και  τις εταιρίες τους. Προφανώς και υπάρχει πολιτική πίεση. Πολιτικά λοιπόν κρίνει το ΚΥΣΕΑ

Εισαγγελέας: Υπάρχει αντίρρηση στις εισηγήσεις του Υπουργού;

Ευ. Βενιζέλος: Μα πιστεύετε πως δεν προέχει το πολιτικό στοιχείο στην επιλογή; Όταν ανέλαβα το 2010 είχε δώσει 2 δις το ελληνικό δημόσιο και δεν είχε πάρει κανένα υποβρύχιο. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει πως δεν ήταν τα καλύτερα. Πρέπει να διαχωριστεί η σκοπιμότητα της προμήθειας με το θέμα της δωροδοκίας αλλιώς δεν θα καταλήξετε πουθενά.

Πολιτική Αγωγή:  Ξέρετε την απόφαση του ναυτικού συμβουλίου που έλεγε ότι υπάρχουν 5 τύποι υποβρυχίων κατάλληλα;

Ευ. Βενιζέλος: Φυσικά γιατί έπρεπε να πούμε σε όλα τα κράτη ότι είναι στην υπό επιλογή λίστα. Απλό είναι…
Αντιπαθώ πάρα πολύ τα αντισταθμιστικά ωφελήματα γι αυτό και τα κατήργησα. Μόνο το 10% αυτών αφορά χρήματα. Τα υπόλοιπα είναι έργα και επενδύσεις.

Πολιτική Αγωγή: Είναι κατασκευασμένες οι κατηγορίες για τον πολιτικό θάνατο του κ. Τσοχατζόπουλου;

Ευ. Βενιζέλος: Έχω αντιληφθεί μόνο την προσπάθεια πολιτικού θανάτου του ΠΑΣΟΚ.