Π. Τριγάζης: "Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία"

Οι κυρώσεις και τα αντι-μέτρα δεν βοηθούν την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά αυτό μπορεί να το επιτύχει μόνο η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, εκτιμά ο συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Τριγάζης, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο RIA-NOVOSTI που δημοσιεύεται σήμερα.

“Υποστηρίζουμε τη διαδικασία του Μινσκ. Ανεξάρτητα από τις κυρώσεις, πρέπει να προσπαθήσουμε να κινηθούμε μπροστά. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης δεν απαιτούνται κυρώσεις, ούτε της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, ούτε της Ρωσίας εναντίον της Δύσης. Αυτή είναι η θέση μας: Ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης στη βάση των αρχών του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ” σημείωσε ο Π. Τριγάζης.

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι πέρα από τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης του Κιέβου, η ΕΕ “δεν έπαιξε καλό ρόλο” στην κρίση. Για τους Έλληνες της περιοχής πως “φοβόμαστε ότι η κρίση στην Ουκρανία δημιούργησε προβλήματα και για το ελληνικό στοιχείο στη χώρα. Ανησυχούμε για την κατάστασή τους, μερικοί ήδη θέλουν να φύγουν και ζητούν άσυλο στην Ελλάδα”.

Στην ερώτηση του πρακτορείου, αν η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε έρευνα για το θάνατο Ελλήνων από το βομβαρδισμό του χωριού Σαρτανά, κοντά στη Μαριούπολη, στις 14 Οκτωβρίου του 2014, ο Π. Τριγάζης απάντησε ότι δεν γνωρίζει το περιστατικό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η νέα κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα απαιτήσουν αξιόπιστη έρευνα.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι η Δύση πρέπει να αποβάλλει το “σύνδρομο” του “Ψυχρού Πολέμου” και να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία “και, πολύ περισσότερο, εναντίον της”. Αλλωστε “ποιος νίκησε το φασισμό το 1945;” αναρωτήθηκε ρητορικά. “Αν η ΕΣΣΔ δεν συμμετείχε στην αντιχιτλερική συμμαχία, θα συντριβόταν ο χιτλερικός φασισμός; Οχι (…) Δεν θα συντρίβαμε το φασισμό 70 χρόνια πριν, δεν θα είχαμε τον ΟΑΣΕ πριν 40 χρόνια. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν στη Δύση (…) Νομίζω ότι μία από τις αιτίες της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ είναι η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να επεκταθεί μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας” πρόσθεσε.