Κοτζιάς: Κοινή επιθυμία να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και το Κυπριακό

«Κοινή μας επιθυμία είναι να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, να λύσουμε τα ζητήματα του Αιγαίου και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις γύρω από το χαρακτήρα σειράς περιοχών. Θέλουμε να λύσουμε, επίσης, το Κυπριακό. Είναι μια ευκαιρία. Ένα ανοιχτό παράθυρο, που συνηθίζουν να λένε οι Αμερικάνοι». Με αυτή τη δήλωση ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισφράγισε τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των κοινοτήτων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, των μικρών μειονοτήτων που υπάρχουν στο νησί και να αποκατασταθεί η Κύπρος ως ένα κράτος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φιλικές σχέσεις προς όλους και πριν από όλα βέβαια προς την Τουρκία και την Ελλάδα. Μία Κύπρος, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, που να διασφαλίζει όμως το μέλλον και την αίσθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι είναι κύριοι φίλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αποκάλυψε πως επήλθε συμφωνία «για να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συζητήσεις, που αφορούν την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου ήδη έχουμε μία επιτυχία θα έλεγα» και υπογράμμισε ότι “ήδη συμφωνήσαμε και ανακοινώνουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη θαλάσσια ασφάλεια, που περιλαμβάνει εννέα τεχνικές πλευρές που δεν είναι για να αναλυθούν σε μια συνέντευξη τύπου”.

Ερωτηθείς για το Κυπριακό τόνισε πως «προωθώντας τις λύσεις στο Αιγαίο και στο Κυπριακό θα αφήσουμε τους θετικούς ασκούς ανέμου, θα δώσουμε ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και θα κάνουμε ακόμα πιο σημαντικό το ρόλο τους στην περιοχή και παραπέρα. Ευχαριστώ για το πάρα πολύ καλό θετικό και φιλικό κλίμα όλων των συζητήσεών μας. Η αίσθησή μου ήταν ότι επρόκειτο για ένα εξαιρετικό κλίμα φιλικής διάθεσης και πρόθεσης να βρούμε ουσιαστικές λύσεις και γι’ αυτό άλλη για άλλη μία φορά χίλια ευχαριστώ για τη φιλοξενία που είχαμε χθες και σήμερα».

«Ο κ. Τσίπρας έχει προσκληθεί από την κυβέρνηση της Τουρκίας. Η αίσθηση που έχω αποκομίσει είναι ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο κ. Νταβούτογλου και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Τσίπρας έχουν αυτό που λέμε «καλή χημεία». Είναι νέοι άνθρωποι με δημιουργική σκέψη, με αντίληψη του διεθνούς περιβάλλοντος και των συμφερόντων των δύο κρατών.

Γι’ αυτό με μεγάλη χαρά θα έρθει ο κ. Τσίπρας στην Τουρκία για να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που χρειάζονται προώθηση και κατανόηση. Θέλω να σας πω ότι στις διεθνείς σχέσεις, το σημαντικό είναι να λύνονται προβλήματα. Αλλά εξίσου σημαντικό για να φθάσουμε στην λύση των προβλημάτων είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης. Και μια αίσθηση ασφάλειας, ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε. Ένα πρώτο μεγάλο βήμα ήταν η σημερινή μου συνάντηση με το συνάδερφο Υπουργό και τον ευχαριστώ».