Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση πασχίζει για μια λυτρωτική συμφωνία, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση παλεύει να βρει κοινό τόπο μεταξύ του Μνημονίου και του μεταμνημονιακού προγράμματος που ενέκρινε ο λαός στις εκλογές. Δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχουν πολιτικές διαφορές, σημείωσε και έδωσε έμφαση στην ανάγκη με τη συμφωνία η χώρα να βγούμε από τον κύκλο ύφεσης-αποπληθωρισμού. Εκτίμησε ότι η συμφωνία είναι θέμα περίπου δύο εβδομάδων και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει, ήδη, πολλούς συμβιβασμούς.
Κάναμε πολλούς συμβιβασμούς αλλά δυστυχώς δεν φτάσαμε ακόμα σε συμφωνία, σημείωσε. Τόνισε ότι το σημερινό Eurogroup έγινε σε καλό κλίμα και διαψεύστηκαν όσα γράφτηκαν για την προηγούμενη συνεδρίαση. Η συμφωνία είναι πιο κοντά και ψάχνουμε με τους εταίρους για τη λύση σε πολύ καλό κλίμα. Είπε μάλιστα ότι οι αποκλίσεις στα δημοσιονομικά είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η τωρινή διαπραγμάτευση αφορά κυρίως την τεχνική δουλειά αλλά και την πολιτική διαπραγμάτευση για να ολοκληρωθεί το προηγούμενο πρόγραμμα και να περάσουμε στο επόμενο.
Όσον αφορά στο θέμα της ρευστότητας ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι είναι τρομερά επείγον. Ο λόγος που δεν περιλαμβάνεται στο ανακοινωθέν είναι ότι αποφασίσαμε πως αυτό που είναι σημαντικό είναι να τονίσουμε την μεγάλη πρόοδο και την ανάγκη να συμφωνήσουμε γρήγορα, συμπλήρωσε. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα της ρευστότητας μπορεί να λυθεί τις επόμενες μια – δυο εβδομάδες, οριοθετώντας ουσιαστικά μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα το περιθώριο για επίτευξη συμφωνίας.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο η λιτή ανακοίνωση του Eurogroup θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» κάποια ρευστότητα από πλευράς ΕΚΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι η ΕΚΤ ακολουθεί τους κανόνες της και κρίνει πότε θα κάνει την όποια κίνηση πρέπει να κάνει. Υπογράμμισε πως το waiver άρθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί Eurogroup. Σημείωσε ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι δεν έπρεπε τότε να αρθεί το waiver και τώρα πρέπει να δοθεί ρευστότητα. Αυτό όμως είναι άποψη που κατατίθεται υπό την παράλληλη αποδοχή της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. Ο ίδιος τάχθηκε απόλυτα ενάντιος στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων σημειώνοντας ότι έρχονται σε αντίθεση με την ίδια τη λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί ποτέ.
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη θέση για τα εργασιακά η οποία δεν ταυτίζεται με αυτή των θεσμών. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δούμε το θέμα της ρύθμισης και όχι της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και εστιάζουμε στην αποκάλυψη της μαύρης απασχόλησης, είπε ο κ. Βαρουφάκης. Από την άλλη πλευρά, συμφώνησε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ότι αφορά ιδιωτικοποιήσεις, ΦΠΑ και κόκκινα δάνεια.
Παραδέχτηκε επίσης ότι το ασφαλιστικό είναι κομβικό ζήτημα αλλά τόνισε ότι θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι αδύνατοι. Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο με τόσο υψηλή ανεργία, τέτοια ύφεση και το ύψος της αδήλωτης εργασίας που υπάρχει. Χρειάζεται εξορθολογισμός των Ταμείων και μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, συμπλήρωσε ο υπουργός.
Σε ερώτηση για το θέμα του δημοψηφίσματος ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού, του υπουργικού συμβουλίου και εν τέλει με βάση το Σύνταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αρνούμενος να πάρει θέση.
Τέλος, χαρακτήρισε τη συζήτησή του με τον Β. Σόιμπλε φιλική, εποικοδομητική και χρήσιμη, όπως πάντα. Υποστήριξε ότι σήμερα ήταν η πιο φιλική συζήτηση που είχαν ποτέ οι δύο άνδρες και ότι έμαθε περισσότερα πράγματα εκφράζοντας την ελπίδα να έμαθε και αυτός, αλλά απέφυγε επισταμένα να αποκαλύψει το περιεχόμενό της τονίζοντας ότι συμφώνησαν να παραμείνει μυστική.