Faber: Γεωπολιτική κρίση σε περίπτωση "Grexit"!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αφού, σε αυτή την περίπτωση, θα επεκταθεί η ρωσική σφαίρα επιρροής της Μόσχας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Την εκτίμηση αυτή έκανε σήμερα ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, Marc Faber, σε συνέντευξή του στο CNBC.

Σύμφωνα με τον Faber, το βασικό πολιτικό πρόβλημα “που ξεχνούν πολλοί” είναι πως σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το ΝΑΤΟ φοβάται ότι η Ρωσία θα ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι αν η Αθήνα ανακοινώσει επίσημα χρεοκοπία, τότε “ο ρωσικός στόλος θα περάσει από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο”. Η Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με τον επενδυτή, εκλαμβάνεται ως “πύλη” στη Μεσόγειο αλλά και ως “προκεχωρημένο φυλάκιο” του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Θυμίζουμε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επαναβεβαίωσε την αντίθεση της Ελλάδας στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα ευελπιστεί ότι η Αθήνα θα συμβάλει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα περάσει και από την Τουρκία.