FAZ: «Σημαντικές προσεγγίσεις» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα FAZ, βλέποντας «το ποτήρι μισογεμάτο» την ώρα που η εφημερίδα μιλά για «σημαντικές προσεγγίσεις» μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα από στελέχη που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, έγιναν «σημαντικές προσεγγίσεις» σε πολλά ζητήματα, αν και ακόμη δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για πλήρη υπέρβαση των εμποδίων.

Όπως επεσήμανε η ίδια πηγή στην Frankfurter Allgemeine, ο κ. Γιούνκερ σε εσωτερικό έγγραφο επεσήμανε ότι πλέον βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο». Ο Πρόεδρος της Κομισιόν συνομίλησε την προηγούμενη εβδομάδα τρεις φορές με την Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 17 δισ. ευρώ, ενώ προτίθεται να υιοθετήσει ενιαίο ΦΠΑ με τον μειωμένο να παραμένει μόνο για κάποια προϊόντα.

Παράλληλα η FAΖ σημειώνει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην επικοινωνία του με τον κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε πρόθυμος να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την παροχή 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 700 ευρώ.