Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το αν θα καταφέρουν να κλείσουν τη συμφωνία με τους εταίρους, μέσα στο πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα που πλέον είναι ασφυκτικό.
Η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τριήμερο-φωτιά που για πολλούς είναι σαν να περνάει από το… Τρίγωνο των Βερμούδων.
Τη Δευτέρα 11 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup, από το οποίο το μάξιμουμ των προσδοκιών για το Μέγαρο Μαξίμου είναι μια θετική δήλωση. Με δεδομένο ότι οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει, ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία έως τις 11 Μαΐου, θέλουν να διαπιστωθεί πρόοδος στο Brussels Group και το Euroworking Group, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αναγνωρίσουν την πρόοδο και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της Ελλάδας.
Την Τρίτη, στις 12 Μαΐου, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που γεννώνται ανησυχίες για την αδυναμία αυτής της πληρωμής.
Την Τετάρτη 13 Μαΐου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με σκοπό την απόφαση για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά χαλάρωση της ασφυκτικής πίεσης που έχει επιβληθεί από την Κεντρική Τράπεζα, την ίδια στιγμή όμως οι πληροφορίες θέλουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να συναρτούν τις αποφάσεις τους από το κατά πόσο το Eurogroup θα αποφανθεί ότι Ελλάδα και δανειστές είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.
Το τριήμερο φωτιά που ξεκινά τη Δευτέρα είναι προφανές ότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Οι τρεις διαδοχικές ημερομηνίες 11, 12 και 13 Μαΐου είναι προφανές πως έχουν αλληλοσυνδεόμενη βαρύτητα και η μία επηρεάζει την άλλη.
Είναι προφανές ότι από το «πόσο θετική» θα είναι η δήλωση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, θα εξαρτηθεί και ο βαθμός στον οποίο θα είναι ευνοϊκές οι αποφάσεις από την ΕΚΤ. Ουσιαστικά, οι Υπουργοί Οικονομικών είναι αυτοί που θα υπαγορεύσουν στον Μάριο Ντράγκι τι να κάνει με το ελληνικό πρόβλημα.
Οι αποφάσεις του Eurogroup επίσης είναι αυτές που σε μεγάλο βαθμό θα δείξουν και στην ελληνική κυβέρνηση ποιος είναι ο ορθός δρόμος ώστε να αποφασιστεί αν αξίζει να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το βήμα, που ζητούν πολλοί στο εσωτερικό του, επιλέγοντας τη ρήξη.
Ενδεικτικό είναι αυτό που έγραψαν οι Financial Times, πως πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα, ενώ οι διαφορές της με τους δανειστές παραμένουν οι ίδιες που ήταν τρεις μήνες πριν. «Οι συζητήσεις για τη βοήθεια στην Ελλάδα πλησιάζουν στην τελική στιγμή», ανέφερε ο Peter Spiegel στους Financial Times και σημείωσε ότι καθώς απομένουν μόλις επτά εβδομάδες έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, «δεν είναι σαφές ποιος θα κλείσει πρώτος το μάτι».
«Θα υποκύψει η Αθήνα στην πίεση και θα αποδεχθεί νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να αποδεσμευθούν τα υπόλοιπα 7,2 δισ. ευρώ του προγράμματος και να γεμίσει τα ταμεία της που αδειάζουν; Ή θα υποκύψουν οι όλο και περισσότερο διασπασμένοι πιστωτές της στους φόβους του Grexit, δίνοντας την έγκριση στην Ελλάδα;» έγραψαν οι Financial Times.
Στο μεταξύ, έντονη ανησυχία γεννά και η δήλωση υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters, λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας: «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να αναγνωρίσουν τη Δευτέρα τη βελτίωση στη δομή και την οργάνωση των συνομιλιών με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μία τελική συμφωνία δεν είναι ακόμη ορατή».