Νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει στο Eurogroup της Δευτέρας ένα «θετικό σήμα» είτε με την μορφή κοινής δήλωσης είτε με κάποιου είδους αναφορά σε πρόοδο, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η χαλάρωση του χρηματοδοτικού ασφυκτικού κλοιού στον οποίο βρίσκεται η χώρα, δια μέσου κάποιας κίνησης της ΕΚΤ.  Ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα The Guardian, διατύπωσε σαφώς τη συγκεκριμένη επιθυμία. Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και έντιμου συμβιβασμού με τους εταίρους και πλέον η επίτευξή της είναι «ζήτημα πολιτικής βούλησης».

Όλες οι υπάρχουσες πληροφορίες καθώς και διαρροές από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται και το Reuters, συγκλίνουν στο ότι την Δευτέρα δεν θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα ενώ πιθανότατα και η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα να μην αποτελέσει το κυρίαρχο θέμα της συνόδου. Δεν λείπουν βέβαια και οι εκτιμήσεις ότι η συμφωνία δεν είναι τόσο κοντά όσο η Αθήνα θεωρεί.

Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο με στόχο τη σύγκλιση σε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα μέχρι τη Δευτέρα. Πιθανώς μια πρώτη γεύση για το τί μέλλει γενέσθαι να φανεί στο Euroworking Group που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης επίσης αυτήν την ώρα με τον επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργο Χουλιαράκη να ενημερώνει για τις συγκεκριμένες κινήσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η Αθήνα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας.