Παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα προτείνει μέλος της ΕΚΤ σύμφωνα με την Telegraph

Τη λύση του “παράλληλου νομίσματος” πρότεινε ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε η Ελλάδα να μπορεί να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους της στην περίπτωση που ξεμείνει από ευρώ, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Telegraph.

Παράλληλα, ο Yves Merch, Κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου, επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται σε «απελπιστική κατάσταση». Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί σύντομα να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει «εργαλεία έκτακτης ανάγκης» για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει προτάσεις για ενδιάμεσες λύσεις, όπως η έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος, των λεγόμενων IOUs. Όλα αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται στα εργαλεία έκτακτης ανάγκης που κάθε κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει αν δεν έχει άλλες επιλογές. Όμως αυτά τα εργαλεία έχουν υψηλό κόστος».

Σύμφωνα με τo άρθρο της Telegraph, η ΕΚΤ έχει ήδη αναλύσει πώς θα μπορούσε ένα τέτοιο σενάριο να λειτουργήσει. Τον περασμένο Απρίλιο, αξιωματούχοι της δήλωναν στο Reuters ότι ένα εικονικό δεύτερο νόμισμα ίσως να μην είναι αρκετό για να κρατήσει την Ελλάδα στο μπλοκ των 19 κρατών της Ευρωζώνης. Βάσει της ανάλυσης, το 30% των Ελλήνων θα κατέληγε να λαμβάνει αυτά τα IOUs σε μετρητά, κάτι που θα ασκούσε περαιτέρω πίεση στις τράπεζες της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονταν να κάνουν συνεχώς αναλήψεις από τις οικονομίες τους.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, αρκετά δισεκατομμύρια έχουν ήδη διαρρεύσει από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες παραμένουν εν ζωή χάρη στον ELA που λαμβάνουν από την Κεντρική Τράπεζα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ισπανική εφημερίδα, ο Merch άσκησε σφοδρή κριτική για την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι «σπάνια έχω δει την Ευρώπη να αποδέχεται τόσο ομόφωνα την ανάγκη να τηρηθούν οι κανόνες, εκτός από μία χώρα». Τέλος επισήμανε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να είναι σχετικά ανώδυνη για τα άλλα κράτη-μέλη.