Επτά στους δέκα πολίτες θέλουν η κυβέρνηση να τηρήσει τις «κόκκινες γραμμές»

Επτά στους δέκα Έλληνες δεν θέλουν η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όπως προκύπτει από πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Palmos Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου SBC (sbctv.gr).  Μεταξύ αυτών των «κόκκινων γραμμών» ξεχωρίζουν τα εργασιακά ζητήματα, οι ομαδικές απολύσεις και το ασφαλιστικό.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 5-6 Μαϊου. Και πιο συγκεκριμένα εμφανίζεται το 70% των ερωτηθέντων να καλεί την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, το 63% να μην υποχωρήσει στο ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων και το 77% να μην δεχθεί αλλαγές του ασφαλιστικού (όρια συνταξιοδότησης, ύψος συντάξεων, κλπ). Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, δηλαδή το 46% εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές στο τέλος ενώ σε αυτό προστίθεται άλλο ένα 29% που δηλώνει «μάλλον» θα υπάρξει συμφωνία. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο ερώτημα απαντά θετικά και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τα δεδομένα της δημοσκόπησης, ότι ένας από τους βασικούς άξονες της επικοινωνιακής τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η χώρα κινδυνεύει και πάει «στα βράχια» δεν πείθει τους ψηφοφόρους της.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ως βασικές παραμέτρους και προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής το 52% αναφέρει ότι πρέπει να είναι η παραμονή στο ευρώ με κάθε τρόπο, ενώ το 44% να φύγει η Ελλάδα από τα μνημόνια με κάθε τρόπο καταγράφοντας έτσι ένα διχασμό, θα μπορούσε κανείς να πει, στους κόλπους της ελληνικής κοινής γνώμης, ο οποίος αρχίζει σταδιακά να παγιώνεται.

Στη δημοσκόπηση περιλαμβάνεται και ερώτημα πρόθεσης ψήφου στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να διασφαλίζει ένα πολύ άνετο προβάδισμα, καθώς συγκεντρώνει το 36,7% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων και προηγείται 20 ποσοστιαίες μονάδες από την Νέα Δημοκρατία, η οποία συγκεντρώνει 16,5%. Ακολουθούν το Ποτάμι με 6,1%, η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΚΚΕ με 3,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,1%, το ΠΑΣΟΚ με 2,5% η Ένωση Κεντρώων με 1,9%, το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. με 1,1% ενώ στο 19,4% συνολικά  καταγράφονται όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι, ή ότι δεν θα ψηφίσουν ή ότι θα ψηφίσουν λευκό ή άκυρο, ή ότι θα ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα ή που δεν απαντούν.

 

Δημοσκόπηση: 7 στους 10 πολίτες καλούν την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στις «κόκκινες γραμμές»