Bild: Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

Τρία πιθανά σενάρια για το οικονομικό μέλλον της χώρας μας, όπως αυτό διαγράφεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα, παραθέτει η γερμανική εφημερίδα BILD με δημοσίευμά της που φέρει τον τίτλο “Τα σενάρια δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα”.

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας διερωτάται, πόσο ακόμα η χώρα μας θα μπορεί να πληρώνει μισθούς, συντάξεις αλλά και δόσεις για το χρέος την ώρα που στο επίμαχο άρθρο της υποστηρίζει ότι επίκειται χρεοκοπία. Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει τις οικονομικές υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους πιστωτές της.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχου, σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι “η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει καμία αλλαγή στο πρόγραμμα της και δεν πρέπει να δοθεί την επόμενη εβδομάδα η δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γιατί μέλημα της κυβέρνησης είναι η καταβολή μισθών και συντάξεων”, η εφημερίδα “Bild” διερωτάται “για πόσο χρονικό διάστημα ακόμα θα μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς, συντάξεις αλλά και δόσεις για το χρέος; Στην Αθήνα, υπάρχουν πληροφορίες ότι τα ταμεία της χώρας θα αδειάσουν σύντομα. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας το ποσό των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ – μόνο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα καλείται να καταβάλει την ερχόμενη Τρίτη το ποσό των 756 εκατομμυρίων ευρώ”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Bild”, το πρώτο σενάριο είναι η άμεση χρεοκοπία, το δεύτερο είναι να δοθούν νέα δάνεια έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ μέσω ELA και το τρίτο είναι η εκταμίευση της δόσης από το δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Αν και η γερμανική εφημερίδα δεν δίνει περισσότερες πιθανότητες σε κάποιο από τα παραπάνω σενάρια, ωστόσο σε όλο της το άρθρο υπερτονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. “Ωστόσο, παρά την δραματική της κατάσταση”, όπως χαρακτηριστικά καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα, “η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε χτες να καταβάλει τη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ”.