Διαψεύσεις Δραγασάκη και Μαξίμου για τα περί ρήξης - Αναμένεται «θετική» στάση από ΕΚΤ

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας  και έκαναν λόγο για «ρήγμα» ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη προχώρησαν και οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές ενώ πληροφορίες για το παρασκήνιο του τι έγινε στη συνάντηση των κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου με τον Μ. Ντράγκι διέψευδαν τα περί «εμπλοκής» λόγω του non paper του Μαξίμου, όπως υποστηριζόταν στα επίμαχα δημοσιεύματα.

«Μυθοπλαστικής υφής» χαρακτηρίζει ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας τα δημοσιεύματα που αφορούν στη χθεσινή επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην έδρα της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι  «δεν αντέχουν καν σε σχολιασμό, πόσο μάλλον σε διάψευση».  Όσοι σπεύδουν να προκαλέσουν αντιπερισπασμούς, «ανακαλύπτοντας» δήθεν ρήγματα στο κυβερνητικό μέτωπο, απλά ματαιοπονούν υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει: «Για όσους ενδιαφέρονται για την πραγματικότητα, ας ανατρέξουν σε όσα ευκρινώς δηλώθηκαν εχθές. Η δημιουργική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών είναι η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση για την εποικοδομητική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».

Σε ηχηρή διάψευση των δημοσιευμάτων προχώρησε και το Μέγαρο Μαξίμου με ξεχωριστή ανακοίνωση. Επίσης, πηγές προσκείμενες στον Γ. Δραγασάκη απέρριπταν με κατηγορηματικά και το ότι ο Αντιπρόεδρος έφτασε στα όρια της παραίτησης.

Κατά τα δημοσιεύματα, αυτά οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος δεν γνώριζαν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην δημοσιοποίηση του non paper που είδε το φως της δημοσιότητας της Τρίτης και στο οποίο γίνεται λόγος για σοβαρή εμπλοκή στη διαπραγμάτευση λόγω των διαφορών μεταξύ των «κόκκινων γραμμών» των δανειστών τονίζοντας ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν υπάρχει περιθώριο για έντιμο συμβιβασμό. Πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που διαψεύστηκαν, οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος αιφνιδιάστηκαν όταν ο κ. Ντράγκι τους παρουσίασε το συγκεκριμένο non paper, επικοινώνησαν με Αθήνα για να το επιβεβαιώσουν και τελικά υποστήριξαν στον κ. Ντράγκι ότι εκδόθηκε εν αγνοία τους. Κατά την εκδοχή αυτή, η συνάντηση στην ΕΚΤ υποσκάφτηκε πριν καν ξεκινήσει και δεν απέφερε αποτελέσματα.

Άλλες διαρροές, όμως, υποστηρίζουν μια εντελώς διαφορετική εκδοχή, με βάση την οποία η συνάντηση με τον κ. Ντράγκι στην Φρανκφούρτη είχε αποτέλεσμα. Με βάση πληροφορίες που επικαλείται δημοσίευμα του euro2day στόχος της επίσκεψης των κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου ήταν να μην υπάρξει απόφαση για αύξηση του κουρέματος ως προς την στήριξη των ελληνικών τραπεζών και να μην υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή ως προς την στήριξη του ELA στις ελληνικές τράπεζες.

Φαίνεται ότι ο στόχος επετεύχθη σε πρώτη φάςση καθώς οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ που συνεδρίαση αργά το βράδυ της Τρίτης προκειμένου να ετοιμάσει την εισήγησή του για τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας των κεντρικών τραπεζιτών, αποφάσισε, όντως, να μην αλλάξει τίποτε όσον αφορά στην στήριξη των ελληνικών τραπεζών και να παραπέμψει για μετά την 11η Μάη, δηλαδή την συνεδρίαση του Eurogroup, την επανεξέταση του θέματος. Ταυτόχρονα, πάντα κατά τις πληροφορίες αυτές, ο κ. Ντράγκι φέρεται να ξεκαθάρισε στους κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτο ότι χρειάζονται «σαφείς ενδείξεις» συμφωνίας για να επανέλθει το waiver στα ελληνικά ομόλογα αλλά και ότι δεν αποφασίζει μόνο η ΕΚΤ για την άρση του ορίου στην έκδοση εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες.  Η τελευταία αυτή αναφορά ερμηνεύεται από αναλυτές ως «ένδειξη» ότι η ΕΚΤ πρακτικώς επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα της στάσης της και της παροχής ρευστότητας προς την Ελλάδα έχει τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά έχει και πολιτικό χαρακτήρα και ότι «περιμένει ένα σήμα» από το Eurogroup σε μια θετική κατεύθυνση, δηλαδή αυτό που η Αθήνα έχει χαρακτηρίσει αρκετές φορές ως «δήλωση επιβεβαίωσης της επίτευξης προόδου» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές