Μαξίμου: Οι αντικρουόμενες «κόκκινες γραμμές» των δανειστών, εμποδίζουν τον έντιμο συμβιβασμό

Διαφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα σε κομβικά ζητήματα μεταξύ των δανειστών καταγγέλλει non paper που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση η οποία υποστηρίζει ότι υπό τις συνθήκες αυτές, πρακτικώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε συμβιβασμό σε τίποτε καθώς ο κάθε θεσμός έχει διαφορετικές «κόκκινες γραμμές». Το non paper εξηγεί με τον τρόπο αυτό το γιατί υπάρχει καθυστέρηση στις, μέχρι σήμερα, διαβουλεύσεις και στο γιατί η μία εμπλοκή διαδέχεται την άλλη, επιρρίπτοντας, πρακτικώς, την ευθύνη στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ εμμένει στα ζητήματα του συνταξιοδοτικού και της αγοράς εργασίας ενώ αντίθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει κυρίως στα ζητήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μετέωρο μένει βέβαια το τι πρόκειται ν’ ακολουθήσει.

Συγκεκριμένα, το non paper αναφέρει ότι «οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».

Συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «η διαφορά στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια», τα οποία παραθέτει:

1. Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

2. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

Με δεδομένες αυτές τις θέσεις, συνεχίζει το non paper «το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά (ΔΝΤ) και πρωτογενές πλεόνασμα (Κομισιόν). Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους». Και η ελληνική κυβέρνηση «έχοντας συνειδητοποίηση την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία:

-Να μην φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας

-Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή

Το non paper αναφέρεται επισης στο δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Financial Times και του γνωστού δημοσιογράφου Πήτερ Σπήγκελ, το οποίο  υποστηρίζει ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν,  προειδοποίησε με τον πλέον έντονο τρόπο κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας ότι το Ταμείο δεν προτίθεται να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας».

Επίσης, το non paper κλείνει με αναφορά στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος επιβεβαίωσε, όπως αναφέρεται, την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Και καταλήγει στο συμπέρασμα: Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας.