Ν. Κακλαμάνης: «Οξυμένα προβλήματα στα νοσοκομεία της χώρας»

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης το πρώτο τετράμηνο του 2015, επισημαίνει ο βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο Ν. Κακλαμάνης κάνει αρχικά αναφορά σε στοιχεία, τονίζοντας ότι «το πρώτο τετράμηνο του 2015 η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας προς τα νοσοκομεία ήταν 43,3 εκ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2014 ήταν σχεδόν 15πλάσια και ανερχόταν στα 629,5 εκ. ευρώ», ενώ στη συνέχεια επικαλείται τα καθημερινά, πλέον, δημοσιεύματα με περιστατικά ελλείψεων υλικών ή φαρμάκων, προϊόντων παντοπωλείου και ειδών διατροφής των ασθενών που νοσηλεύονται («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 03/05) και αδυναμιών νοσοκομείων να πληρώσουν ακόμη και λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Παράλληλα, ο βουλευτής Α’ Αθηνών κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πως, αντί να αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα, απαιτεί τις παραιτήσεις όλων των διοικητών των νοσοκομείων, προκειμένου να προβεί σε νέους διορισμούς «ημετέρων» στελεχών.

Τέλος, διερωτάται ποια μέτρα θα λάβει το Υπουργείο, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή χρηματοδότηση των νοσοκομείων της χώρας, πότε θα γίνει η εκταμίευση της επόμενης ενίσχυσής τους, καθώς και πότε θα πληρωθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί τις δεδουλευμένες τους εφημερίες.

 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Υγείας

 ΘΕΜΑ:  Οξυμένα προβλήματα στα νοσοκομεία της χώρας

Η κατάσταση οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, τους τελευταίους τρεις μήνες, έχει βαρύτατες επιπτώσεις και προκαλεί τεράστιά προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας και ειδικότερα στα νοσοκομεία.  Οι διοικητές των νοσοκομείων, οι συνδικαλιστικές ενώσεις γιατρών ή νοσηλευτών, καθώς και οι προμηθευτές ιατρικών υλικών εκφράζουν καθημερινά με δηλώσεις τους την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει από την στάση πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου.

Είναι ενδεικτικό, πως το πρώτο τετράμηνο του 2015 η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας προς τα νοσοκομεία ήταν 43,3 εκατομμύρια ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2014 ήταν σχεδόν δεκαπενταπλάσια και ανερχόταν στα 629,5 εκατομμύρια ευρώ (τακτική επιχορήγηση και ενίσχυση για καταβολή ληξιπρόθεσμων). Η χρηματοδότηση για το 2015 αντιστοιχεί  μόνο στο 50% του ποσού που δαπανήθηκε από τα νοσοκομεία για αγορές υλικών κατά το μήνα Ιανουάριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το  νοσοκομείο Ευαγγελισμός, που από 48 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό έχει εισπράξει φέτος  μόνο 1,1 εκατομμύρια ή το Γενικό Νοσοκομείο Γεννηματά, που από 31,01 εκατομμύρια έχει λάβει μόνο 500 χιλιάδες.   Άμεση συνέπεια, αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης, είναι ότι πλέον τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων έχουν μειωθεί σε απελπιστικά μικρά ποσά της τάξης των είκοσι ή τριάντα χιλιάδων ευρώ, που όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε δεν επαρκούν ούτε για κάλυψη επειγόντων και έκτακτων συμβάντων.

Καθημερινά, έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιστατικά ελλείψεων υλικών που χρησιμοποιούνται για χειρουργικές επεμβάσεις ή φαρμάκων, που καθιστούν έως και επικίνδυνες τις συνθήκες νοσηλείας στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία. Υπάρχουν νοσοκομεία, τα οποία εγγράφως ενημερώνουν τη ΔΕΗ, ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και ζητούν πίστωση, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», παρατηρούνται πλέον και ελλείψεις σε προϊόντα παντοπωλείου και ειδών διατροφής των ασθενών που νοσηλεύονται.

Την ίδια στιγμή οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι για τις εφημερίες τους, καθώς τελευταία φορά που πληρώθηκαν ήταν για τις εφημερίες του περασμένου Δεκεμβρίου και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία δέσμευση από κάποιον αρμόδιο για το εάν και πότε θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Είναι προφανές, ότι την ώρα που  ο χώρος της δημόσιας υγείας βρίσκεται σε μία πρωτοφανή κατάσταση, με ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και υλικά, απλήρωτους γιατρούς και σημαντικά κενά σε οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας,  αντί να επικεντρώσει τις δυνάμεις της για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και την επίλυση κάποιων από αυτά, απαιτεί παραιτήσεις όλων των διοικητών των νοσοκομείων, προκειμένου να  προβεί σε νέους διορισμούς «ημετέρων» στελεχών.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή χρηματοδότηση των νοσοκομείων της χώρας;

-Πότε θα γίνει η εκταμίευση της επόμενης χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τα νοσοκομεία ώστε να αντιμετωπιστούν κάποια από τα επείγοντα περιστατικά;

-Πότε θα πληρωθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί τις δεδουλευμένες τους εφημερίες;