Βενιζέλος: Το ΔΝΤ απειλεί ωμά με ξαφνικό θάνατο της Ελλάδας

Τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση έκρουσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη παρέμβαση του ΔΝΤ αποτελεί «ωμή απειλή ξαφνικού θανάτου» της Ελλάδας κατά τα πρότυπα της Αργεντινής. Κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να σταματήσει «να υποδύεται ότι διαπραγματεύεται» και να θέτει διλήμματα «που υπερβαίνουν τα όρια της εντολής της 25ης Ιανουαρίου».

Παράλληλα μίλησε για τις «50 αποχρώσεις του γκρι» στο πεδίο της διαπραγμάτευσης  και αναρωτήθηκε «για ποια διαπραγμάτευση μιλάτε; Του Βαρουφάκη; Του Τσίπρα, Του Θεοχαράκη; Του Χουλιαράκη; Του Δραγασάκη; Δεν ρωτώ τι έχει γίνει με την ιστορική μορφή της κυρίας Παναρίτη για να μην σας φέρω σε δύσκολη θέση».

Με παρέμβασή του στην Βουλή κατά την διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για τον εκδημοκρατισμό της Δημόσιας Διοίκησης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «κατά τις πρώτες 100 ημέρες η κυβέρνηση υποδύεται ότι διαπραγματεύεται. Δεν έχει υπάρξει καμία διεθνής διαπραγμάτευση παρά μόνο μια μίζερη εσωτερική εντός της κυβέρνησης και της ενιαίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θέτει διλήμματα τα οποία υπερβαίνουν την εντολή των εκλογών. Που επιχειρεί να θέσει το πλαίσιο για την παραμονή μιας ηγετικής ομάδας».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί μόνο την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης και υπογράμμισε ότι «κάθε εβδομάδα κατά τις πρώτες ημέρες υπάρχει αισιοδοξία για συμφωνία. Το κλίμα επιδεινώνεται μέχρι την Παρασκευή. Το Σάββατο έχουμε αδιέξοδο. Κάθε Κυριακή επί 13 εβδομάδες ο Πρωθυπουργός συγκαλεί σύσκεψη στο Μαξίμου και εκπέμπεται μήνυμα αισιοδοξίας που κρατούσε λίγες ημέρες και πλέον μόνο λίγες ώρες».

Ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ΔΝΤ διεμήνυσε πως για να εκταμιεύσει τις δόσεις προς την Ελλάδα «είτε η Ε.Ε. θα κουρέψει το χρέος είτε η Ελλάδα θα πάρει πρόσθετα μέτρα» και υποστήριξε ότι «αυτό τι θεωρείτε ότι είναι; Φιλική παρέμβαση ή απειλή ξαφνικού θανάτου με κορυφαίο παράδειγμα την Αργεντινή; Δεν είναι φιλική παρέμβαση είναι ωμή απειλή ξαφνικού θανάτου ότι θα επαναληφθεί το Αργεντίνικο παράδειγμα».

Και κατέληξε λέγοντας ότι “η προεκλογική και μετεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αναφορικά με την μη βιωσιμότητα του χρέους μετετράπη σε μπούμερανγκ καθώς βιώσιμο είναι τεχνική ερμηνεία καθώς λογίζεται έτσι από τις αγορές, την ΕΚΤ κλπ ώστε να επιτρέπεται ή όχι η χρηματοδότηση της χώρας. Το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση  έλεγε ότι δεν είναι βιώσιμο απαγορεύει καταστατικά στο ΔΝΤ να καταβάλει τις δόσεις. Το ΔΝΤ αξιώνει από την ΕΕ σε κάθε γιουρογκρουπ να επιβεβαιώνει την βιωσιμότητα του χρέους . Το να λέει η ελληνική κυβέρνηση  ότι δεν είναι βιώσιμο νομικά σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες. Αν λέμε οι ίδιοι ότι δεν είναι βιώσιμο απομακρυνόμαστε από τις αγορές και υπονομεύουμε το βασικό επιχείρημα με το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μείωση του δημοσιονομικού στόχου. Αυτοϋπονομευόμαστε».