Σακελλαρίδης: "Στόχος μας η επίτευξη συμφωνίας έως τα μέσα Ιουνίου"

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει μια συνολικότερη συμφωνία με τους εταίρους έως τα τέλη Μάη ή μέσα Ιούνη η οποία θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος από τα επίδικα ζητήματα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην πρώτη τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η οποία επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια.

Το περίφημο «briefing» θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη σε πρώτη φάση. Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση που διεξάγεται με τους εταίρους-δανειστές, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε πως «θα ήταν άκομψο και αδόκιμο» να μπει στην ουσία της διαπραγμάτευσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά προσπάθησε να δώσει το πολιτικό στίγμα και το πολιτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, που προκύπτει από την λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου.

«Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση συζητάει. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευσης. Σκοπός τη κυβέρνησης είναι να υπάρξει αυτή συμφωνία που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τα επίδικα ζητήματα. Μπορεί μέσα στο Μάη ή μέσα στον Ιούνιο να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία» σημείωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος επέμεινε ότι δεν υπάρχει θέμα 5ης αξιολόγησης.

«Δεν υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο. Τα ζητήματα μπαίνουν συνεχώς» σημείωσε με νόημα και ξεκαθάρισε ότι «για την 5η αξιολόγηση έχουμε πάρει μια συγκεκριμένη εντολή. Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός μίλησε. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο καταδίκασαν οι πολίτες. Θα βρεθεί μια συμφωνία στα σημεία που υπάρχει κοινός τόπος», υπογράμμισε.

Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση θέτει κόκκινες γραμμές μια και θεωρεί ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας ήταν σε λάθος βάση γεγονός που το καταδεικνύουν, όπως είπε, και οι τοποθετήσεις των διεθνών οργανισμών όπως είναι το (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

«Η πρόοδος να γίνει διαβατήριο για τη χαλάρωση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο κ. Σακκελαρίδης και επεσήμανε ότι οι υποχρεώσεις των πιστωτών δεν υλοποιούνται. «Ζητάμε να δοθούν αυτά που απορρέουν από μια δανειακή σύμβαση την οποία εμείς εκπληρώνουμε με κόστος» είπε ο Γ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε ότι «έχουμε δώσει 6,5 δισ. σε τόκους και τοκοχρεολύσια και να μην υπάρχει τήρηση συμφωνίας και της άλλης πλευράς. Δεν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις με καθεστώς ασφυξίας».

Πάντως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει για το μέχρι πότε αρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα, ωστόσο όμως διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει «κάθε δυνατό για να μην υπάρξει θέμα». Αναφερόμενος σε όσα έχουν συμβεί όλο αυτό το διάστημα, κάνοντας λόγο για απαξιωτικά δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου, ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε ότι «υπάρχει προσπάθεια απαξίωσης της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση μέσα από διαρροές».

Παράλληλα εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη εφόσον δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή που θα μπορεί να υπερψηφιστεί.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός αν έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Βαρoυφάκη. Τυγχάνει της απόλυτης εκτίμησης του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Ο Υπουργός Οικονομικών θα εκπροσωπήσει την Ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup».

Αναφερόμενος για το θέμα του χρέους σημείωσε ότι θα «τεθεί όταν πρέπει να τεθεί και θα κρίνει η Ελληνική κυβέρνηση το πότε. Πάντως να ξέρετε ότι δεν το βάζει κάτω από το χαλί» ενώ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να προβεί η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα ή εκλογές στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι «οι εκλογές της 25ης Γενάρη είχαν ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Εκεί οι πολίτες απάντησαν. Πήραμε μια εντολή για να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο. Δεν είμαστε δογματικοί. Μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι σε ζητήματα που αντέχουν στην κοινωνία. Δε φοβόμαστε τη λαϊκή βούληση».