Brussels Group: Συνεχίζονται σε καλό κλίμα αλλά υπό ασφυκτική πίεση οι διαπραγματεύσεις

Παρά το βελτιωμένο κλίμα  το οποίο παραδέχονται και οι δανειστές, οι διαβουλεύσεις κυλούν βασανιστικά για την ελληνική πλευρά, εκπρόσωποι της οποίας τόνιζαν ότι έρχονται και επανέρχονται στο τραπέζι τα πλέον «δύσκολα» ζητήματα με επιμονή ενώ ο χρόνος κυλά αντίστροφα και η Αθήνα επιδιώκει το γρηγορότερο, κάποιο βήμα που θα οδηγήσει σε χρηματοδοτική «ανάσα».

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να καταγραφεί σαφής πρόοδος την εβδομάδα που ξεκινά, ελπίζοντας ακόμα και σε έκτακτο Eurogroup στα τέλη της, έχοντας κατά νου και τη δόση των 750 εκατομμύρια ευρώ του ΔΝΤ που πρέπει να πληρωθούν αμέσως μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση Eurogroup στις 11 Μάη. Εντούτοις, επειδή το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup δεν φαίνεται τόσο πιθανό πλέον, η Αθήνα, κατά πληροφορίες, προσπαθεί να υπάρξει έστω μια «θετική επίσημη δήλωση» στις 11 Μάη και να έχει προηγηθεί μια εμφανής κίνηση «προόδου» η οποία θα αποτυπωθεί και σε συγκεκριμένες αποφάσεις ή έστω καταγραφή «διαθέσεων» στην επικείμενη, εντός εβδομάδα, συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.

Με βάση διαρροές από πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις πρόκειται για τον προϋπολογισμό του 2015 μαζί με τα φορολογικά μέτρα, τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα πεδία διαφωνιών αλλά και για το εργασιακό και το ασφαλιστικό μαζί με την 13η σύνταξη και την ελληνική θέση άρσης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Ουσιαστικά επί τάπητος βρίσκονται τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου (το οποίο δεν αναμένεται να προχωρήσει αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στην διαπραγμάτευση σύμφωνα με όσα λένε κυβερνητικές πηγές).

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να κινηθούν με βάση τις περίφημες «κόκκινες γραμμές» και τα μέτρα που διέρρευσαν ότι θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, ωστόσο η πίεση που ασκούν οι δανειστές είναι εξαιρετικά έντονη. «Οι απαιτήσεις τους είναι αδιανόητες, βάζουν στο τραπέζι τα πάντα», διαρρέουν κυβερνητικές πηγές καταδεικνύοντας τις δυσκολίες των συνομιλιών, αποδίδοντας τις πιέσεις στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης και στηρίζοντας την αισιοδοξία του για λύση σε πολιτικό επίπεδο, με αμοιβαίους συμβιβασμούς τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες.

Πηγές της κυβέρνησης έχουν κάνει σαφές ότι είναι εφικτές στο πλαίσιο της τελικής συμφωνίας του Ιουνίου επιμέρους υποχωρήσεις (ακραίες περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, πολύ υψηλών επικουρικών, προώθηση ιδιωτικοποιήσεων με νέους όρους), διατηρώντας όμως τις κεντρικές κόκκινες γραμμές της για τις επικουρικές συντάξεις τον ΦΠΑ στα νησιά, το εργασιακό και το «ξεπούλημα» στις ιδιωτικοποιήσεις. Μεταξύ των εκκρεμών θεμάτων είναι και αυτό των πλειστηριασμών με σενάριο νέας μείωσης των κριτηρίων προστασίας 1ης κατοικίας.

Κατά τις ίδιες διαρροές θεωρείται δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει και τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης και άρσης του μέχρι στιγμής αδιεξόδου.