ΔΝΤ: Δεν περιμένουμε Grexit αλλά προετοιμαζόμαστε πάντα για όλα

Αν και δεν αναμένει Grexit, το ΔΝΤ ετοιμάζει σενάρια για όλα και για όλους, υποστήριξε απαντώντας σε αλλεπάλληλες σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, προσδιορίζοντας ότι έχει καταρτίσει σχέδια περιορισμού της διάχυσης κρίσης από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο Ράις επανέλαβε αρκετές φορές ότι το ΔΝΤ δεν «βλέπει» να υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι το Ταμείο για όλα τα προγράμματα που «τρέχει» καταρτίζει σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενης εμπλοκής.

Ο Ράις, απαντώντας πάντα σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δημοσίως δεσμευτεί Για το εάν το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά το Μάιο ο Ράις ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δημοσίως δεσμευτεί για την αποπληρωμή  των υποχρεώσεών της στο ΔΝΤ και μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι είναι απολύτως συνεπής.  Όσον αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι το Ταμείο δεν έχει πρόσβαση και δεν έχει ακριβή εικόνα για να εκτιμήσει τα πραγματικά επίπεδα ρευστότητας της Ελλάδας. Αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ αναμένει η Ελλάδα να καταβάλει στις 6 Μαΐου 200 εκατομμύρια ευρώ για τόκους και στις 12 Μαΐου 750 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή κεφαλαίου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – θεσμών και για το πότε θα ολοκληρωθούν ανέφερε: «Οι συναντήσεις πολιτικής αρχίζουν σήμερα. Δεν θα ήθελα να κάνω υποθέσεις για το πότε θα ολοκληρωθούν».  Ο κ. Ράις υποστήριξε ότι τουλάχιστον όσον αφορά στο ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει «μερική συμφωνία» καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος ως πακέτο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια «ενδιάμεση συμφωνία» θα μπορούσε να προκύψει μόνο από την ΕΕ και ότι το ΔΝΤ προσανατολίζεται στην επίτευξη, το γρηγορότερο δυνατό, μιας «συμφωνίας για το πρόγραμμα».

Στην ερώτηση αν η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει στείλει επιστολή στο Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα, υπογράμμισε πως δεν γνωρίζει για την ύπαρξη τέτοιας επιστολής. Επίσης, όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους  και την κριτική που ασκείται από πρώην ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ για τον τρόπο που χειρίστηκε το Ταμείο το θέμα,  ο κ. Ράις εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά την τρέχουσα αξιολόγηση θα υπάρξει αναθεώρηση της έκθεσης βιωσιμότητας και επανέλαβε ότι για το χρέος υπάρχει ένα «συμφωνημένο πλαίσιο» που καθ’ όσο γνωρίζει δεν έχει εξετασθεί κάποια τροποποίησή του.

Τέλος, στην ερώτηση του ανταποκριτή του Mega Μιχάλη Ιγνατίου για την κριτική που δέχεται Ευρωζώνη και ΔΝΤ για επίδειξη αδιαλλαξίας όσον αφορά στα μέτρα με αποτέλεσμα να «εκτροχιαστεί» η έκτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το οποίο «πήγαινε καλά»,  ο Τζέρι Ράις απέρριψε τις επικρίσεις λέγοντας ότι δεν δέχεται τον «όρο αδιαλλαξία» καθώς συνεχίζει να υπάρχει ευελιξία και να «είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις πολιτικής που οδηγούν στους στόχους του προγράμματος. Η ευελιξία είναι ένα από τα πράγματα που το ΔΝΤ επιδεικνύει στα προγράμματα του», επέμεινε.