Ανοιχτό άφησε ο Πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να προσφύγει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους εταίρους, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης έρθει σε αντίθεση με το πρόγραμμα, με το οποίο η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο του ελληνικού λαού.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Star και στην εκπομπή “Ενικός”, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει την επιθυμία να πάει τη χώρα στις εκλογές, ωστόσο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν καταλήξω να έχω από την άλλη πλευρά συμφωνία που με βγάζει από αυτά τα όρια δεν έχω άλλο αποκούμπι, ο λαός θα αποφασίσει».
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από την αρχή ότι «είμαι στο στούντιο γιατί έχω την ανάγκη να βρεθώ απέναντι στους πολίτες» και εξήγησε ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης και πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες για το τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, δεν μπλοφάρουμε».
Η Μέρκελ και οι διαπραγματεύσεις
Ο Πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι έχει διαφανεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει πρόθεση για να βρεθεί λύση, καθώς διαχειρίζεται δύο “καυτά” θέματα ταυτοχρόνως: τη συμφωνία του Μινσκ και τη συμφωνία της Αθήνας. Μια εξέλιξη ρήξης ή χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία για τη Μέρκελ, αλλά και για την Ευρώπη και εμάς, σημείωσε και αναγνώρισε ότι και αυτοί (οι Γερμανοί) έχουν κοινή γνώμη και η κα Μέρκελ βρίσκεται εγκλωβισμένη στην πολιτικής της αδυναμία να παραδεχθεί ότι στην Ελλάδα 5 χρόνια εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα αποτυχημένο που δεν απέδωσε καρπούς και δεν έπιασε στόχους.
“Βρισκόμαστε σε σκληρή αντιπαράθεση και διαπραγμάτευση”, επανέλαβε για άλλη μια φορά. “Όλοι είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία στις 20 Φλεβάρη, όμως μετά τις 20 του Φλεβάρη διεξάγεται μεγάλη μάχη να παρθούν πίσω σημεία της συμφωνίας που ήταν επιτυχία για την Ελλάδα. Δεν σκίσαμε το μνημόνιο σε μία νύχτα, δεν ξεφύγαμε από την επιτήρηση μεμιάς, όμως πήραμε συμφωνία που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το mail Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι και η παγίδα
Όσον αφορά στις κατηγορίες για το ότι ακόμα δεν έχει επέλθει η συμφωνία με τος εταίρους, ο κύριος Τσίπρας τόνισε: «Θα ήταν για εμένα πολύ εύκολο να βάλλω την υπογραφή μου και να έχω συμφωνία, αλλά όχι μόνο δεν θα πέρναγε από τη Βουλή, αλλά δεν έχω αυτή την εντολή από τον ελληνικό λαό».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους που «είχαν επιλέξει από πριν εσκεμμένα δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έστησαν αυτή την παγίδα με την βοήθεια ισχυρών ευρωπαϊκών κέντρων και την προπαγάνδισαν κιόλας, ότι πρόκειται για αριστερή παρένθεση» τόνισε ο κύριος Τσίπρας. «Επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και δείχνουν να αδιαφορούν για τις συνέπειες» πρόσθεσε.
Κάναμε λάθη γιατί μας παραπλάνησαν, όπως συνέβη στις 18 του Φλεβάρη, όταν η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση που δεν στέκει ηθικά και πολιτικά, τόνισε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι με την απόφαση εκείνη, αποκλείστηκε η δυνατότητα των συστημικών τραπεζών να αναχρηματοδοτούν την Γενική Κυβέρνηση. «Όταν θέσαμε εγώ στον κύριο Ντάισελμπλουμ και ο κύριος Βαρουφάκης στο Eurogroup το θέμα αυτό, πήραμε την δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας ήταν ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Βαρουφάκης είναι asset για την κυβέρνηση
«Τόσο εγώ όσο και το σύνολο της κυβέρνησης στηρίζουμε τον Γιάνη Βαρουφάκη, που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από ό,τι τη μιλάνε αυτοί, βεβαίως με ριζοσπαστικές θέσεις. Ο κύριος Βαρουφάκης είναι asset για την κυβέρνηση» δήλωσε ο κύριος Τσίπρας αναφερόμενος στον Υπουργό Οικονομικών.
Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, που απέδωσε σε ανάγκη «αναδιοργάνωσης» τις πρόσφατες αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα της χώρας.
Δικαιολογώντας στην απόφαση του κυρίου Βαρουφάκη να μην συμμετέχει στο δείπνο των ομολόγων του Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί κανείς να μην έχει ανθρώπινα συναισθήματα, όταν άλλα λένε μπροστά του και άλλα βγαίνουν και λένε μετά.
Ο Πρωθυπουργός τέλος διέψευσε πως οι συσχετισμοί στο Eurogroup είναι «18-1» και απέδωσε τις διαρροές αυτές σε τακτικές διαπραγμάτευσης.
Που “σκοντάφτει” η συμφωνία
Ο Πρωθυπουργός απαρίθμησε τα σημεία διαφωνίας με τους εταίρους. Η διαφωνία έγκειται, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, στο ασφαλιστικό, την περικοπή των συντάξεων, τα εργασιακά και τον ΦΠΑ.
Όσον αφορά τα εργασιακά, εκτός από την ελληνική διαφωνία στις ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τον κατώτατο μισθό, κάτι που – όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός – θα γίνει σταδιακά.
Για τον ΦΠΑ είπε: “Διαφωνούμε στο ΦΠΑ κι αυτά δεν είναι καπρίτσια”. «Έχουμε προτείνει, ειδικά στα νησιά που υπάρχει μεγάλη κίνηση, να βάλουμε την υποχρέωση η συναλλαγή πάνω από 50 ή 70 ευρώ να γίνεται μόνο με πιστωτική κάρτα».
«Δεν θέλουμε οριζόντια μέτρα» τόνισε, και ανέφερε πως υπάρχει η σκέψη της επιβολής φόρου «πολυτελούς διανυκτέρευσης».